Árnyék-tisztifőorvost árnyék-mentőautókkal a nemzetnek!

Komoly volt az aggodalom, hogy esetleg a második hullámot is ki kell húznunk nélküle, de szerencsére fellélegezhetünk: itt az Ellenzéki Operatív Törzs!

Eddig ugyanis egyetlen csoffadt operatív törzsünk volt nekünk, olyan tagokkal, mint az országos tisztifőorvos (közel 40 év tapasztalat, négy szakvizsga, inkluzíve közegészségtan-járványtan), a Mentőszolgálat vezetője (szerteágazó hazai és nemzetközi tapasztalatok kábé a teljes egészségügyben), az Országos Infektológiai Intézet főorvosa (35 év tapasztalat, három szakvizsga, száznál több publikáció), vagy éppenséggel a katasztrófavédelem vezetője (kábé 30 év tapasztalat, beleértve a dunai árvízzel szembeni védekezés menedzselését).

Most viszont lesz egy második törzsünk is, nem kisebb epidemiológiai szaktekintélyekkel, mint Fekete-Győr András, Karácsony Gergely, valamint Jakab Péter (ő lesz konkrétan a gerinc) – Szabó Tímea és Korózs Lajos csatlakozása feltehetőleg percek kérdése, de a női kvóta miatt Bangónét és Szél Bernadettet se hagynám ki. Plusz érdemes lenne bevenni a csapatba egy TizenX-es szakértőt is, az még azért hiányzik.

A projekt nyilvánvaló célja a járványügyi védekezés segítése… címén a Momentum ellenzéki vezető szerepének bebiztosítása a DK rovására, de pszt, ne áruljuk el nekik, hogy átlátunk a szitán, legyen nekik gyereknap.

Fekete-Győr András sajtótájékoztatója alapján ők valamiféle szupervizori szerepet képzelnek el maguknak, tehát Jakab Péter mintegy rákoppintana Szlávik doktor úrra, ha megítélése szerint volna javítanivaló az aktuális járványkezelési intézkedéseken, Karácsony Gergely pedig megsimogatná az országos rendőrfőkapitány buksi fejét, ha éppen egyetért az aktuális műveleti eljárásokkal.

Mindemellett saját mélyenszántó javaslatokkal is élnének a haza operatív felvirágoztatása érdekében, amelyekből a Momentum elnöke rögtön adott is egy kis ízelítőt: szerinte ingyenpénz kell az embereknek, merthogy „magyarok milliói nem tudják már megengedni maguknak azt, hogy gyümölcsöt vegyenek, példának okáért”. Amely állítással kapcsolatban bennem nemcsak az a kérdés merül fel, hogy vajon mennyien költenék életük első alapjövedelmét gránátalmára és grapefruitra, és hányan inkább valamiféle párlatra, hanem az is, hogy ez így, ebben a formában mennyire „operatív”.

Egy „operatív” törzs ugyanis per definitionem levezényel, utasít, azonnal végrehajtható intézkedéseket hoz. Persze szabad ország vagyunk, bárki nevezheti magát operatív törzsnek és követelheti közben magának az örök életet és az ingyen sört, nincs ezzel baj, csak járvány idején talán szerencsésebb lenne ezt a pszichodrámacsoportban intézni, nem pedig az ország nyilvánossága előtt.

De az is egy opció, hogy kettéosztjuk a rendelkezésre álló erőforrásokat: a felével gazdálkodik az originál operatív törzs, a másik felével pedig az ellenzéki. És akkor lehetne valóban operatív döntéseket hozni, Ellenzéki Mentőszolgálattal és Ellenzéki Készletgazdálkodással, egy esetleges vírusfertőzés esetén pedig minden polgár szabadon dönthetne, hogy pártpreferenciájának megfelelően a „Müller Cecília + iszonyú sok lélegeztetőgép” csomagot választja, vagy inkább a „Németh Athina + rengeteg sok teszt, amikor csak akarod” vonalat.

Aztán a végén eredményt hirdetnénk.

 

Francesca Rivafinoli

 

A szerző korábbi írásai itt olvashatók.

 

Kiemelt képünkön a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd  

Iratkozzon fel hírlevelünkre