A fiatalok kezébe adná Háromszék jövőjét az RMDSZ

A fiatal szakemberek innovatív, közösségépítő ötleteikkel, konkrét elképzeléseikkel szeretnének hozzájárulni a térség fejlesztéséhez – áll az erdélyi magyar párt közleményében.

Bemutatkozott a megyei önkormányzati lista négy legfiatalabb RMDSZ-es jelöltje. 

– A megyei önkormányzat tanácsosi listáján a biztos bejutók száma az előző évek tapasztalatait figyelembe véve 22, ennek húsz-húsz százaléka nő és 35 év alatti fiatal – emelte ki a témában tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

– Nem kvótarendszer szerint, hanem értékek és szakmaiság mentén gondolkozunk. Éppen ezért az önkormányzati munkába olyan fiatalokat vonunk be, akik az ifjúsági szférában, a közigazgatásban vagy magánszektorban szereztek már tapasztalatot – mondta az erdélyi magyar politikus. Hozzátette: a szakmaiság mellett közös tényező a fiatalokban, hogy mindannyian itthon tervezik jövőjüket, elképzelésük pedig egybecseng a megyei önkormányzat víziójával, programjaival is, amelyeket kiegészítenek a fiatalok innovatív elképzelései, tervei is.

Az elnök szerint a fiatalok új szemléletet is hoznak a megyei önkormányzatba, emellett pedig olyan rétegeket is megszólítanak, amelyek tagjai eddig nem érdeklődtek a közélet iránt.

Megtalálják a hangot a fiatal jelöltekkel

A megye legnagyobb ifjúsági hálózata a Háromszéki Ifjúsági Tanács. Vidéken és városokban egyaránt számtalan ifjúsági, civil szervezetet mozgatnak, különféle rendezvényeket hívnak életre.

Kelemen Szilárd Péter közgazdász, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke 12 éve tevékenykedik az ifjúsági szférában, nyolc évig a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fiatal tanácsosa volt, a városi ifjúsági diáktanácstól a Junior Business Clubon keresztül a HÁRIT-hoz, majd a Magyar Ifjúsági Értekezlethez vezetett az útja.

– Megyei tanácsosként a sport és vidékfejlesztés mellett a fiatalokat érintő kérdésekkel szeretnék foglalkozni. Fontosnak tartom többek között a digitalizáció, az elektronikus ügyintézés kérdését is, hiszen ez ma már életforma a fiatalok körében. Ugyanakkor oda kell figyelni a fiatalok lakhatási kérdéseire is – mondta a fiatal közgazdász. – Azt szeretném, hogy Háromszék az a hely legyen, ahonnan nem eltekintenek, hanem ahova tekintenek, és ahova mindenki visszatér, mert tudja, hogy Kovászna megye élhető, biztonságot nyújtó hely mindannyiunk számára – tette hozzá.

A 33 éves Nagy Zoltán történész a megyei önkormányzat számos rendezvényén közreműködött az elmúlt időszakban. A közös munka gyűjtőpontja a történelmi tudat erősítése, részletezte Tamás Sándor a bemutatása kapcsán. A hagyományőrzőt a közösség megtartó ereje tartotta itthon. Háromszéki gyökerei azok, amelyek felruházzák azzal a kötelességtudattal, hogy itthon dolgozzon, tegyen a közösségért. – Tudásommal, tapasztalatommal, a történelem iránti szenvedélyemmel szeretném a megyét segíteni, olyan programok által, amelyek azt igazolják, hogy van, amiért itthon maradni és dolgozni. Azt szeretném, hogy gyerekeim is itthon teremtsenek jövőt – mondta.

Vonzóbbá tenni a térséget

Ebben játszik kiemelt szerepet a vidombáki repülőtér építése, amelyhez a sepsiszentgyörgyi és a kovászna megyei önkormányzat is jelentősen hozzájárul. Jakab István Barna repülőmérnök ezen beruházás kivitelezésén dolgozik projektmenedzserként.

A 29 éves mérnök, megyei tanácsosjelölt elmondta: „Mindig a maximumra törekszem. Munkavágyamat és maximalista gondolkodásomat szeretném továbbvinni a régió fejlesztésében. A reptérhez hasonló volumenű beruházásokban, a Kovászna és Brassó megyét összekötő autópálya építésében és hasonló nagy befektetések kivitelezésében kívánok dolgozni a továbbiakban is”.

A megyei önkormányzat legfiatalabb tanácsosjelöltje a 27 éves, kézdivásárhelyi Oláh István jogász és agrármérnök.

– Szakmai tudásommal szeretnék hozzájárulni a megyei tanács működéséhez. Az ifjúsági kérdések mellett foglalkoztat a kultúra, a sport és a környezetvédelem, valamint a társadalmi problémák – mondta a fiatal tanácsosjelölt. – Meggyőződésem, hogy ha a fejlődés és a közéleti problémák megoldásában előrelépést szeretnénk elérni, akkor ezt egyféleképpen érhetjük el: feladatvállalással.

Tamás Sándor összegzésként elmondta, az elmúlt évtizedben Kovászna megyében megteremtették az alapokat, hogy érdemes legyen a fiataloknak itthon maradni: 40 kezdő vállalkozást segítettek egyenként 40 000 euróval, így hoztak létre több mint 100 új munkahelyet.

Most újabb gazdaságélénkítő pályázatot indítanak, ezúttal társadalmi ügyeket is felvállaló vállalkozások juthatnak egyenként 100 ezer euró támogatáshoz.

Továbbá partnerségi szerződést írtak alá a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi turisztikai szakával, hogy végzős egyetemistákat díjazzanak, akik a megye turisztikai fejlesztési lehetőségeit kutatják.

További kiírásokat készítenek elő, hogy a terület iránt érdeklődő egyetemistáknak és a turizmusban már tevékenykedő szakembereknek támogatást nyújtsanak, bátorítsák a térséggel kapcsolatos kutatómunkát.

– Segítjük és támogatjuk az ifjúsági kezdeményezéseket, mert hisszük, hogy a tenni akaró, felkészült, kreatív fiatalokra szükség van a közösségben – mondta Tamás Sándor.

– Intézményeink kapuja nyitva áll. Évről évre egyre több fiatal dolgozik az önkormányzatokban, közintézményekben. Szorgalmaztuk az ifjúsági alap létrehozását minden helyi önkormányzatnál. A megyei tanácsnál szintén évről évre növeltük az ifjúsági programokra szánt pályázási keretet – részletezte az elnök. – Ezzel segítjük a fiatalok programjainak, ötleteinek megvalósítását, amellyel életet, aktivitást visznek közösségeinkbe – tette hozzá.

Forrás és kép:  RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája

Iratkozzon fel hírlevelünkre!