Tarlós: Az elmúlt egy évben nem születtek átgondolt döntések a fővárosban

Polgármesterként tizenhat évig vezette Óbudát, majd kilenc éven át irányította Budapest életét, s az elvégzett munkára ma is büszke – Tarlós István most aggodalmasan figyeli utódai ténykedését, mert 2022-ben a mögöttük álló pártok szeretnének kormányra jutni. A fővárosban zajló folyamatokról a Magyar Hírlap kérdezte a volt főpolgármestert.

A kormány közreműködésével 2010 és 2019 között Budapesten elért vitathatatlan eredményeket lehetne erősebben hangsúlyozni, és az is elsikkad, hogy a két éve közös energiával létrehozott, és korábban jól működő Közfejlesztések Tanácsában nem történik semmi, mert a jelenlegi városvezetés gyakorlatilag felmondta az együttműködést – mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában a volt főpolgármester, aki szerint az is elgondolkodtató, hogy a korábbi főpolgármesteri sajtótájékoztatók, ahol nem baráti újságírók is spontán kérdezhettek, teljesen megszűntek.

Tarlós István ugyanakkor úgy véli, nem szükséges a „vizsgálóbizottságosdit” fájlalni, mert ilyenek hosszabb ciklusidők után menetrendszerűen szoktak alakulni. Az már más kérdés, hogy eléggé megkésve tervezik, és a befejezést is „sikeredett valahogy a parlamenti kampány kezdetére ütemezni.”

A bizottság által vitatott ügyekről szólva a volt főpolgármester azt mondta, mintha kezdene feledésbe merülni, hogy „2010-ben mintegy két és félszer annyi adósságot hagytak örökül, mint amennyivel mi adtuk át a várost tavaly. Nem beszélve az általunk képzett, százhatvan- plusz negyvenmilliárdos tartalékról”. Azt pedig egyenesen pofátlanságnak tartja, hogy az ő érájukhoz igyekeznek csatolni például a négyes metró vagy a Bálna ügyét, amelyek esetében valamennyi vitatott szerződést jóval 2010 előtt kötöttek.

Fotó: Vasárnap.hu

Tarlós István arra is reagált, hogy Karácsony Gergely korábban úgy fogalmazott: kilenc év semmittevés után kezdődhetett meg az érdemi munka. 

A kilenc év semmittevést méltóságon aluli lenne kommentálni. Aki kicsit is odafigyelt, hogy nekünk mi mindent kellett pótolni és befejezni, és mi minden jött létre újonnan ebben a kilenc évben, annak nem kell magyarázkodnunk. Különösen olyan ember ne mondjon nekem ilyet, aki Zuglóban annyi teljesítményre volt képes, és még a szövetségeseivel is összeveszett.

A volt főpolgármester rávilágított: Karácsony egyelőre annyit volt képes felmutatni a fővárosban, hogy elég vegyes megítélésű sárga csíkokkal festette tele a főváros néhány útját. Azt is hozzátette, hogy a pénzt, ami a Lánchíd felújításához szükséges, bőven biztosították, sőt sokkal többet is. Arra mégsincs válasz, hogy a tavaly december ötödikén leadott – még általuk rendelt – legújabb szakvélemény óta eltelt kilenc hónapban miért nem történt semmiféle érdemi munka.

Tarlós úgy véli, az eddig történt intézkedések inkább érzelmi, mint átgondolt szakmai döntéseknek, egyfajta pótcselekvésnek nevezhetők. Szerinte ha itt a jelenlegi ellenzék győzne 2022-ben – amire elméletileg is csak Gyurcsánnyal együtt lehetne képes –, akkor az ország megnézhetné magát.

A Momentumot kreált, kívülről vezérelt szervezetnek nevezte, amely erős az online terepen, illetve sikeresen megszállta az egyetemeket, szinte hipnotizálja a fiatalok egy tekintélyes részét.

„Napi látható működésüket az ígérgetés, az általános vádaskodás, a provokatív tiszteletlenség, az elbizakodottság jellemzik, továbbá a nemzetállamiság, a hagyományos értékek, sőt a természettudomány, benne a biológia leértékelése, részben tagadása”

– fogalmazott a jövőt szerinte kedvezőtlen irányba alakító pártról, hozzátéve, hogy hiába tekintik most a fiatal életkort előjognak, ők is lesznek egyszer idősek, és ha az ő felfogásuk érvényesül, kamatostól visszakaphatják egyszer azt a hetyke tiszteletlenséget, amit jelenleg tanúsítanak.

 

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozzon fel hírlevelünkre