Erdély legnagyobb rendezvényközpontját tervezik megépíteni Maros megyében

Több ezer fős események befogadására alkalmas multifunkcionális és innovatív rendezvényközpont építését tervezi a Maros Megyei Tanács, amelyet a marosvásárhelyi egyetemek és vállalkozók bevonásával szeretnének megvalósítani. A rendezvényközpont és a hozzá kapcsolódó kutatóközpont látványterveit ma sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke az Erdélyi Tudásközpont bemutatóján kifejtette: Maros megyét földrajzi és infrastruktúrális adottságai a térség vezető megyéjévé tudják emelni. – Az ország központi részén helyezkedik el, van egy nemzetközi repülőtere, és a közeljövőben nemcsak egy, hanem két autópálya halad majd át rajta – fejtette ki, majd hozzátette:

ez a beruházás valószínűleg Maros megye legmeghatározóbb projektje lesz a következő évtizedben.

Maros megyében és a térségben jelenleg nincs olyan sport- vagy vásárcsarnok, amelyben egy nagyobb eseményt meg lehetne rendezni. Ezt a hiányt szeretnék pótolni az Erdélyi Tudásközpont megépítésével, ahová hazai és nemzetközi szakmai konferenciákat, valamint beltéri és szabadtéri kiállításokat, vásárokat, vagy akár kulturális rendezvényeket, koncerteket is lehet majd szervezni.

A Tudásközponthoz kapcsolódik majd egy Erdélyben egyedülálló adat- és kutatóközpont is, ahol a vállalkozók és egyetemisták által vitt IT fejlesztéseké lesz a főszerep. 

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke

– Az a célunk, hogy a jó szakembereket itthon tartsuk, illetve arra ösztönözzük őket, hogy itthon alapítsanak vállalkozásokat. Hiszek abban, hogy úgy az orvostudomány, mint az információs technológia vonalán teret és jó körülményeket tudunk majd biztosítani a hazai tudósoknak, ugyanakkor ide tudunk vonzani külföldi kutatókat is– fogalmazott Péter Ferenc.

Az RMDSZ újabb mandátumáért induló tanácselnökjelölt elmondta: Kolozsvár ma az IT szektorban egyértelműen domináns szerepet tölt be. Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével viszont versenybe kívánnak szállni.

„Mi azt akarjuk, hogy Maros megyének vezető szerepe legyen a digitalizáció és az innováció területén is!”

Az Erdélyi Tudásközpont tervének ismertetésén részt vett Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje is, aki szerint a cél közös és világos: Egyrészt Marosvásárhelyt Erdély vásárközpontjává kell fejleszteni, másrészt elő kell segíteni, hogy a hazai tudás ne menjen el, a külföldi tudás pedig idejöjjön. A kutatóközpont és az adatközpont sok befektetőt fog vonzani Maros megyébe”.

Marosvásárhely, Maros megye jövője szorosan összefügg azzal, hogy sikerül-e IT szakembereket bevonzani ide, jelentette ki a bemutatón W. Szabó Péter mesterséges intelligencia kutató.

– Marosvásárhelyen két egyetemen több mint 400 informatikust képeznek minden évben, és ezt valahogy Maros megye előnyére kellene fordítani. Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével Maros megye digitális jövőjének magjait vetjük el, hiszen az adatközpont és kutatóintézet IT multikat vonz és lehetőségeket teremt a helyi cégek számára – hangsúlyozta az IT szakember.

Az Erdélyi Tudásközpont létrehozásában szakmai partnerként szeretnék bevonni a Sapientia Egyetemet és a Marosvásárhelyi Orvosi- és Műszaki Egyetemet, ahol jelenleg is van IT képzés. Ugyanakkor a vállalkozói réteg partnerségére is számít a megyei önkormányzat.

A rendezvényközpontot Marosvásárhely közelében, a repülőtér és az autópálya nyomvonalának találkozásánál építenék fel. A beruházást uniós alapokból valósítanák meg, a 2021-2027 közötti időszak innovációs célra elkülönített forrásaira nyújtana be pályázatot a megyei tanács.

Cikkünk és a kiemelt képünk forrása a Maros megyei RMDSZ Sajtóirodája.

Iratkozzon fel hírlevelünkre