Ingyen elérhető az interneten a Surján László-szerkesztette Trianon-olvasókönyv

Olvasókönyv – Trainon 100 címmel jelent meg a napokban egy átfogó antológia, Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikusa, az Antall-kormány egykori népjóléti minisztere szerkesztésében. A szöveggyűjtemény valójában a szeptemberi alsóbodoki Esterházy Ifjúsági Találkozóra készült háttéranyag, amely egybegyűjti a trianoni szerződés centenáriuma és a nemzeti összetartozás éve alkalmából megjelent – idézzük a szerkesztőt – „kiváló” írásokat.

„Ez a nyolcvankét éves halott él, és még sok gondot fog okozni. Nem valami betegség, egyfajta Trianon-pszichózis károsítja a gondolkodásunkat, hanem a tények: az 1920-ban kisebbségi sorsra kárhoztatott emberek sorsa” – olvasható a kötet előszavában. Amint ebből is sejlik, az olvasókönyvben elsősorban nem magával a békekötéssel, hanem inkább annak előzményeivel, a megoldás keresésével foglalkozó írások sorakoznak. A cél nem a történelem kerekének visszaforgatása, hanem az előre menekülés, egy „olyan Közép-Európa, amelyben minden itt élő ember örömét lelheti”.

A Vasárnap.hu büszke arra, hogy a kötetbe Tóth Gábor munkatársunk két írása is beválogatásra került. Olyan szerzők társaságában jelenhetett meg, mint Vári Fábián László, Kiss Gy. Csaba, Székely János, Orosz Atanáz, Böjte Csaba, Majnek Antal, Simon-Palov Judit vagy Molnár Imre – hogy csak néhány nagy nevet említsünk.

A szöveggyűjtemény a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) ingyenesen elérhető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre