Összeesküvés-elméletek gyártása helyett imádság az egyház válasza a koronavírusra

A katolikus egyház elutasítja a koronavírus-világjárványról szóló összeesküvés-elméleteket és a bűnbakképzést, imádsággal és az elesettek megsegítésével válaszol a járványra – mondta Reinhard Marx német katolikus bíboros, München-Freising egyházmegye érseke egy csütörtöki videoüzenetében.

A németországi katolikus egyház hírportálján közölt jelentés szerint Reinhard Marx a szövetségi parlament (Bundestag) épületénél, a berlini Reichstagnál a napokban történt kordonbontásra reagálva elutasította a járványügyi intézkedések ellen szervezett tüntetéseken kibontakozó szélsőséges tendenciákat.

– Az egyház válaszát nem az összeesküvés-elméletek, a politikai fundamentalizmus, az egysíkú gondolkodás és a bűnbakképzés jelenti, hanem az imádság és a szolidaritás

– mondta a müncheni érsek, adakozásra szólítva a híveket a járvány miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére.

Nemcsak Németországra, hanem az egész világra kell figyelni, hiszen a járvány különösen erősen sújtja a szegény országokat. Ezért a hívőknek a vasárnapra meghirdetett szolidaritási akción adományok révén kifejezésre kell juttatniuk segítő szándékukat – mondta.

A Bundestag épületénél történteket elítélte a német katolikus püspöki konferencia elnöke, Georg Baetzing limburgi püspök is. A véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága megkérdőjelezhetetlen, de „a Bundestagnál lejátszódott jelenetek elfogadhatatlanok, ilyen kisiklások nem fordulhatnak elő többé” – mondta a püspöki konferencia elnöke.

Augusztus 29-én rendőrségi becslés szerint nagyjából 38 ezer ember vett részt Berlinben különféle megmozdulásokon, amelyeket a szövetségi kormány és a tartományi kormányok járványügyi intézkedései ellen szerveztek.

Összetűzések két helyen, az orosz nagykövetségnél és Reichstagnál történtek, háromszáz embert őrizetbe vettek, több rendőr megsérült. A törvényhozás székhelyénél tüntetők egy csoportja lebontotta az épület főbejáratát állandóan – a megmozdulásoktól függetlenül – elzáró kordont, és rövid időre megszállta a főlépcsőt. Az incidensről készült felvételek alapján az akció kezdetén csupán három rendőr állt a Reichstag bejárata előtt, erősítés később érkezett. A tüntetőket paprikaspray bevetésével szorították vissza a kordonon túli területre. A kihágást a Bundestag valamennyi pártja elítélte.

MTI

(Kiemelt képünkön: Reinhard Marx bíboros, a német katolikus püspöki konferencia elnöke sajtóértekezletet tart Fuldában 2018. szeptember 24-én, a német katolikus püspöki konferencia plenáris ülése után. Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)