Elengedhetetlenek a beutazási korlátozások

A magyar emberek, családok és a gazdaság biztonságához elengedhetetlen a koronavírus-járvány miatt a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések rendszere – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán közvetített nyilatkozatában.

 

A tárcavezető kifejtette: az elmúlt hónapokban a nemzetközi hírekben a legtöbbször talán a járvány második hullámának lehetőségéről volt szó, és mára kijelenthető, hogy ez ténnyé vált, az európai és a globális adatok alapján is az látható, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan emelkedik. Hangsúlyozta

annak érdekében, hogy megvédjék azokat az eredményeket, erőfeszítéseket, amelyeket a magyar emberek közösen értek el és tettek tavasz óta, muszáj volt meghozni azt az intézkedést, amellyel korlátozták a beutazást Magyarországra.

Ha ezt nem tették volna meg, az jelentősen növelné a fertőzés behurcolásának veszélyét az országba, és aztán a határokon belül kellene olyan szigorításokat életbe léptetni, amelyek nehézségeket okoznának a magyar embereknek, családoknak és gazdaságnak – mutatott rá.
Szijjártó Péter közölte: ezt akarták elkerülni,

ezért van most ez az egy hónapos szabályozás szeptember végéig, aztán meglátják, milyen további intézkedéseket kell hozni, a lazítás vagy a szigorítás irányába kell-e menni.

Úgy vélte, ha a magyar gazdaságot még egyszer le kellene állítani és az iskolákat még egyszer be kellene zárni, az drámai következményekkel járna gazdasági, illetve társadalmi szempontból, és sokkal jobb lenne, ha a kialakuló új világrend nyertesei közé tartoznánk, és nem a vesztesek közé.
Megerősítette: a gazdaság működőképességét fenn kell tartani, sőt arra kell törekedni, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon és minél több beruházást meg tudjon szerezni. – Továbbra is lehetőség van az ingázásra, és a cégcsoporton belüli hivatalos külföldi utazás továbbra is korlátozásmentes – közölte. Megjegyezte:

azok a magyar állampolgárok, akik az elmúlt hónapokban már átestek a megbetegedésen, karantén-kötelezettség nélkül jöhetnek be az országba.

A külügyminiszter kitért rá: egy magyar futballcsapathoz vendégként érkező külföldi csapat játékosainak, a delegáció tagjainak egy negatív tesztet kell felmutatni a belépést megelőző három napból, ez az UEFA protokollja alapján készült szabályozás. A külföldi szereplésről hazatérő magyar csapatok esetében két negatív tesztre van szükség, hiszen ők itt maradnak, míg a külföldi sportolók a mérkőzést követően szinte azonnal elhagyják az országot – tette hozzá.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy folyamatos a konzultáció a szomszédos országokkal, a külügyminiszterekkel, a határ menti választókerületek képviselőivel, és ha látják, milyen változtatásokra van szükség vagy lehetőség, akkor azokat azonnal meglépik.

MTI

(Kiemelt képünkön: Török Róbert mentőápoló egy érkező busz utasait készül ellenőrizni a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. Fotó: MTI/Varga György)

Iratkozzon fel hírlevelünkre