Soltész: Gyermekeink születése nem a természet ellen van

Tíz év alatt 16 ezer új óvodai hely létesült Magyarországon - ismertette a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor új római katolikus óvodájának átadásán.

Soltész Miklós az 505 millió forint értékű, nagyrészt kormányzati támogatással megvalósult beruházás fontosságát kiemelve elmondta: az új óvodai helyekre szükség volt és a továbbiakban is szükség lesz, ezért a kormány a katolikus és a református, majd – egy új megállapodás alapján – az evangélikus egyház számára lehetővé tette, hogy korszerűsítsék a régi óvodák épületét és újakat építsenek. Hozzátette: a mintegy százmilliárd forint értékű támogatási programnak köszönhetően csaknem kétszáz intézmény újul meg vagy épül fel.

Az államtitkár az ünnepségen a tanév elindulására kitérve arról beszélt, hogy a nappali tagozaton 1,2 millió gyerek kapja meg ingyen a tankönyveket, ami sok család számára jelent nagy segítséget. Legalább ilyen fontos – folytatta -, hogy a rászoruló és hátrányos helyzetben élő családok, valamint a nagycsaládosok gyermekeinek ingyenes étkeztetést biztosítanak; az erre fordított támogatások összege az elmúlt években 27 milliárdról 87 milliárd forintra emelkedett.

A koronavírus-járvány előtt a „méregzöld” természetvédők között az az elképesztő gondolat terjedt el – fogalmazott -, hogy az édesanyáknak nem kellene szülniük, a családoknak nem kellene gyermeket vállalniuk, mert ezzel az emberek a saját környezetüket pusztítják. Az államtitkár érthetetlennek nevezve ezt a törekvést azt mondta, a család gondoskodása, valamint az óvodában és az iskolában dolgozók munkája rengeteget ad a gyermekeknek, ez pedig sokszorosan felülírja ezt a gondolkodást.

„Gyermekeink születése nem a természet ellen van, hanem sokkal inkább a gyermekeket a természet szeretetére, a természet tiszteletére és szolgálatára kell nevelnünk. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor a Földünkért nem kell továbbra sem aggódni” – jelentette ki Soltész Miklós.


Az 505 millió forintos beruházással megépült Báthory István Katolikus Óvoda Nyírbátorban az átadás napján, 2020. szeptember 1-jén. MTI/Balázs Attila

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök azt mondta, hogy

Jézus szándékai szerint a gyermekeinknek példaképeknek kell lenniük előttünk, a felnőtteknek pedig meg kell őrizniük magukban a gyermeki lelkületet. Jézus áldása kihat a felnőttekre is, mindazokra, akik foglalkoznak, nevelik és gondozzák a gyerekeket, amiért köszönet jár nekik

– tette hozzá.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, a 33 települést számláló választókerületben 45 közoktatási-köznevelési intézmény érintett valamilyen épületkorszerűsítési vagy építési beruházással. A fejlesztések összege 13 milliárd forint, amiből huszonnégy iskola, tizenhárom bölcsőde és nyolc óvoda újul meg vagy épül fel – mondta.

A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézményeként működő új óvoda megépítését a kabinet 475 millió forint pályázati támogatással segítette. A modern csoportszobákkal, játszóudvarral, tornateremmel és eszközökkel ellátott intézménybe 78 gyerek jár, nevelésükről pedig tíz óvodapedagógus és dajka gondoskodik.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Rácz Tiborné intézményvezető, Máté Antal polgármester, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Kissné Hajósi Anikó óvodavezető átadja az 505 millió forintos beruházással megépült Báthory István Katolikus Óvodát Nyírbátorban 2020. szeptember 1-jén. MTI/Balázs Attila