Mennyit érnek online adataink? Lehet, hogy a miénk is eladó a net sötét oldalán

Az internet rengeteg remek lehetőséget kínál a felhasználók számára szórakozásra és új ismeretek megszerzésére, ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, mivel az adathalászat komoly veszélyt jelent a böngészőkre. Az internetes bűnözők sokszor nem is saját felhasználásra lopják el a bizalmas információkat, hanem azért, hogy jó áron eladják azokat.

Az adathalászat, más néven „phishing” (kiejtése: fising, a halászat szóra hasonlít) lényege, hogy az adathalászok – valamilyen online csatornán keresztül, például e-mailben, azonnali üzenetben vagy éppen szalagcímhirdetésekben – egy látszólag teljesen eredeti, valójában azonban hamis weboldalra irányítják a felhasználót, ahol arra kérik, adja meg bizalmas adatait. Habár már sokunk hallott az adatlopással kapcsolatos bűncselekményekről, talán áldozatul is estünk ilyennek, a jelek szerint mégis viszonylag kevesen vagyunk tisztában a tőlünk ellopott adatok sorsával és értékével.

Forrás: freepik.com

Egy Európában lezajlott reprezentatív felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 59%-a tisztában van azzal, hogy a vállalatok kereshetnek azon, ha eladják a személyes adatainkat.

Ugyanakkor a válaszadók csaknem 50%-a nem tudja, hogy mennyit érnek ezek az adatok akár az adott cégnek, akár a bűnözőknek, így az adatbiztonsághoz való hozzáállásuk is elég esetleges, amivel megkönnyítik a bűnözők számára az adatlopást. A legtöbb belépési adat végül a dark weben (sötét internet) köt ki, ahol a hackerek pénzért eladják.

Forrás: pcworld.hu

Egy kutatás szerint több mint 15 milliárd felhasználónév-jelszó pár kering az internet sötét oldalán, melyek nagyjából 100 ezer adatszivárgásból származhatnak, amelyből 5 milliárd teljesen egyedi.

Ezek között is találni értékeset és kevésbé értékeset, ennek megfelelően változik az árfolyamuk is. Nagyon keresettek a különböző antivírus szoftverekhez tartozó felhasználói adatok, ezek átlagosan 7 ezer forint környékén találnak gazdára. A bűnözők akár 15 ezer forintért is eladhatják egy személy teljes digitális életét, többek közt a közösségi médiumokból lopott adatait, illetve a szerverekhez és távoli számítógépekhez való hozzáféréseket. A banki és egyéb pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó adatok kerülnek a legtöbbe – ezekért átlagosan 21 ezer forintot is elkérhetnek.

Ha el akarjuk kerülni, hogy egy adatpár kiszivárgása, ellopása (felhasználónév és jelszó) az összes digitális személyazonosságunkat bedöntse, akkor soha ne használjuk ugyanazt a jelszót különféle weboldalakon vagy szolgáltatásokhoz. Ahhoz, hogy erős jelszavakat hozzunk létre, használjunk jelszókezelő alkalmazást!

 

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre!