Nyílt levél Algériának: Nyissák meg a templomokat!

Az International Christian Concern nyílt levélben szólította fel Abdelmadjid Tebboune algériai elnököt, hogy a vallásszabadság érvényesítése jegyében nyissák meg az országszerte bezárt templomokat és vessenek véget a vallási kisebbségek évtizedek óta tartó elnyomásának.  A levelet 21 nemzetközi szervezet írta alá.

„A nemzetközi közösség kiáll a országuk vallási kisebbségeinek közösségei mellett és eltökélt azon szándékában, hogy a valláshoz való jogot érvényre juttatja. […] Hiszünk abban, hogy ez lehetőség az önök adminisztrációja számára, hogy bebizonyítsák, elkötelezettek a reform mellett, és hogy a múlt igazságtalanságai nem történhetnek meg újra az önök irányítása alatt.”

Algéria előző elnöke, Abd el-Azíz Buteflíka két évtizedes működése alatt véget ért az országban dúló polgárháború, a többpártrendszer is megerősödhetett, valamint a nőket is sikeresen beemelte a politikai életbe (ez egy iszlám országban különösen nagy tett), azonban közel sem volt fenékig tejfel az élet Buteflíka alatt.

A ’90-es években a hadsereg támogatásával került az ország élére, 2008-ban alkotmánymódosítással tette lehetővé, hogy újra indulhasson a választásokon, 2019 árpilisában pedig a tömeges tiltakozások nyomására mondott le hivataláról.

Ezek is érdekelhetik

A két elnök regnálása között eltelt nyolc hónapban átmeneti katonai kormányzás irányította az országot, amely nem volt kedvesebb a keresztényekhez, mint Buteflíka volt. A nyolc hónap alatt 9 templomot is bezártak, köztük az ország két legnagyobbját.

Az algériai keresztény egyháznak mindenesetre volt oka optimizmusra, mikor az újító Tebboune átvette a hatalmat 2019 decemberében, ugyanis az elnök gyors és radikális változtatásokat ígért, alkotmánymódosításba is kilátásba helyezett. Remélhető volt, hogy a bezárt templomokat újra nyitják, a keresztények ellehetetlenített helyzetén enyhítenek.

Mára kiderült, hogy Tebboune valójában még sem annyira elkötelezett a változások irányában, mint amennyire szeretné, hogy ezt gondolják róla.

Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadsággal foglalkozó bizottsága felvette Algériát azon országok közé, amelyeket fokozott figyelemmel kísérnek, a vallásszabadság súlyos megsértése miatt.

Az International Christian Concern munkatársai személyesen juttatták el a levelet a washingtoni algériai nagykövetségre. Itt a lehetőség Tebboune előtt, hogy bizonyítson.

Az algériai helyzettel foglalkozó további cikkeinket ezen a linken olvashatják.

Kiemelt képünkön Buteflíka ötödik turnusa ellen tüntetnek 2019 márciusában. Forrása az ISS Africa.

'Fel a tetejéhez' gomb