A Szent Efrém Férfikar ezúttal a Pro Musica Leánykarral énekel majd együtt

A Szent Efrém Férfikar a Pro Musica Leánykarral ad közös koncertet pénteken a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban az újrainduló Orientale Lumen sorozat keretében.

Szeptember elseje a keleti egyházban a 4. század óta az új egyházi év, az Indiktion kezdő napja.  A járvány miatt felfüggesztett Orientale Lumen sorozat újraindulásának időpontja közel esik a keleti egyházban az új egyházi év kezdő napjához, ezért a megújuláshoz, az “új emberhez” kapcsolódó műveket idéznek majd föl az előadók – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A felhangzó imák, motetták, liturgiarészletek a bizakodást, a jövőbe vetett hitet hirdetik. Többek között Bortnyansky, Rahmanyinov, Boksay János, Kodály, Kocsár, Holst, Lotti, Martini, Victoria és Palestrina művei is felcsendülnek majd – írják.

A hangverseny első szakaszában három nagy mester műveit énekli a Szent Efrém. Dmitry Bortnyansky, az ukrán területen született, Mozart-kortárs komponista a karácsonyi vecsernye híres énekét dolgozta föl, melyből az öröm, az ujjongás, a bizalom árad.

Utána Rahmanyinov híres Op.31. sz. Liturgiájának részlete szól, szövege ős-keresztény könyörgés a szentháromság irgalmáért, majd Boksay János száz éve komponált liturgiájának három részlete csendül föl ószláv nyelven.
A Pro Musica Leánykar a legjelentősebb egyházi géniuszok népszerű remekműveiből – Lotti, Martini, Victoria és Palestrina – énekel motettákat, majd a 20. század jeles mestereitől – Kodály, Kocsár, Holst – következnek zsoltárfeldolgozások és jól ismert Mária-énekek.

Az ortodox naptár szerint augusztus 28-án ülték meg Nagyboldogasszony ünnepét.

Ez a legnagyobb Mária-ünnep, mely Szűz Máriának a földről az égbe való átköltözését, átlényegülését hirdeti. Bubnó Márk szólójával a görög-bizánci melodiárium egyik kincse hangzik fel: az úgynevezett 8-hangú sztichira, egy nagy lélegzetű, negyedórás egyházi ária, mely végigvonul mind a nyolc egyházi hangnemen.

Végül a két együttes közösen adja elő Franz Biebl, majd Szergej Rahmanyinov Ave Mariáját, búcsúzóul pedig – a hagyományoknak megfelelően – a közönséggel közös énekelve csendül fel egy Istenszülőhöz szóló fohász.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása a belvarosiplebania.hu.