FRISSÍTVE – Kész a hatalom megosztására a fehérorosz elnök

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására.

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.

Lukasenka ugyanakkor megerősítette, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást.

„Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások” – szögezte le az országot 26 éve irányító egykori termelőszövetkezeti elnök.

Magyarország a lengyel álláspontot támogatja

A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, „mi is a lengyel álláspontot támogatjuk” Fehéroroszország esetében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton azt mondta, hogy Fehéroroszországban – nemzetközi megfigyelők részvételével – meg kell ismételni az elnökválasztást.

Szijjártó Péter azt írta: „minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán”.

Emlékeztetett: hétfő reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkevics lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván tárcavezetővel beszélt, majd egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt telefonon.

Szijjártó Péter kiemelte: a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik,

„mi is a lengyel álláspontot támogatjuk”, különös tekintettel a Fehéroroszországban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a fehérorosz elnökválasztás eredménye és az azt követő tüntetés során történt erőszakos rendőri beavatkozás elleni tiltakozás résztvevői láthatók Minszkben 2020. augusztus 16-án. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Iratkozzon fel hírlevelünkre