Lukasenka győzött hivatalosan is a fehéroroszországi választásokon

A hivatalos végeredmény szerint Lukasenka elnök a szavazatok 80,1 százalékával nyerte a vasárnapi elnökválasztást - ismertette a hivatalos végeredményt pénteken, öt nappal a vitatott tisztatáságú voksolás után a központi választási bizottság.

A végeredmény szerint Lukasenka valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján, ez 80,08 százalék volt.

Az országot 26 éve irányító 65 éves politikus legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az angoltanárnőből lett 37 éves politikus – friss nyilatkozatai szerint – feltételezi, hogy valójában a szavazók 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében.

    A vasárnapi szavazás óta a közösségi hálón tömeges csalásokra utaló bizonyítékokat is terjesztenek. Említés történik például előre kitöltött szavazólapokról, és nem a valóságnak megfelelően kitöltött szavazatszámlálási jegyzőkönyvekről. Napok óta tömeges tüntetések vannak Fehéroroszországban a választási eredmények elleni tiltakozásul.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy minszki szavazóhelyiségben 2020. augusztus 9-én, az elnökválasztás napján. MTI/AP/Szergej Gric