A Szent István-bazilikában helyezték el a Kárpát-medence aratókoszorúját

A program szervezői, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői együtt, ünnepélyes keretek között helyezték el a 800 búzakalászból álló díszes aratókoszorút a Szent István-bazilikában, ahol a következő hetekben megtekinthető az alkotás.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke az eseményen felidézte, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program tíz évvel ezelőtt indult útjára.

Hangsúlyozta:

a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, a nemzeti összetartozás évében kiemelt jelentősége van az aratókoszorú elkészültének, amely a magyar közösség összetartását szimbolizálja.

„Jelzi azt, hogy megmaradtunk, egy kenyéren vagyunk, közös az öröm, közös a bánat, közös a kudarc, közös a siker” – fogalmazott, kiemelve: az idelátogatók érezni fogják, hogy a nemzetben van erő, hit és kitartás.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke, Hajdúnánás polgármestere elmondta: a míves búzafüzért négy gazdasszony napi 8 órás fonással, 3 hét alatt készítette el.

A búzafüzért sok száz éves hagyományokat követve a zöld búzakalászokból alkották meg. A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve a Kárpát-medence és a világ magyarságát.

A Kárpát-medence Aratókoszorúja a Szent István-bazilikában 2020. augusztus 12-én. A magyar nemzet összetartását szimbolizáló, 800 búzakalászból készült díszes aratókoszorút idén hajdúnánási gazdasszonyok fonták a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.
MTI/Bruzák Noémi

Fonásmintája tradicionális népművészeti elemeket ötvöz: az áttört mintás „lyukas” csipke mellett megjelenik a „rece, illetve a „finom keskeny hetes” minta, valamint az esőcsiga- és harangmotívum.

A magyar gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdető koszorút Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre vette át, majd megáldotta az alkotást.

Az évente több ezer adományozót megmozgató Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel elsősorban búzát a magyar gyerekeket, családokat segítő szervezetek javára. A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg, majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente több tízezer gyermek ellátását biztosítja.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre és Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke kezet fog a Szent István-bazilikában elhelyezett, a Kárpát-medence Aratókoszorúja előtt 2020. augusztus 12-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre