Hisztériakeltést szolgált a bajor egyház pedofíliaügyeit vizsgáló tanulmány

Egy 2018-ban publikált németországi tanulmány összesen 3677, főként férfi nemű kiskorúval szemben elkövetett szexuális visszaélést tárt fel, amelyek 1946 és 2014 között történtek a német katolikus egyházban – számolt be a katolikusvalasz.blog.hu a katholisch.de portálon megjelent tanulmányra hivatkozva. Manfred Lütz német pszichiáter és katolikus teológus arra hívta fel a figyelmet: megtévesztőek a tanulmányban közölt, a média által hiszterizáltan felkapott számok. Lütz állásfoglalását erősíti meg a Bajor Igazságügyi Minisztérium témában kiadott közleménye is.

A németországi tanulmányt megalapozó vizsgálatokat három német egyetem szakértői végezték a püspöki konferencia felkérésére, szabad betekintéssel a szükséges egyházi dokumentumokba – írja a katolikusvalasz.blog.hu. A cikk szerint a zárójelentésben a 27 német egyházmegyében 1670 elkövetőt azonosítottak be a 68 éves periódus összesen 38 000 vizsgált egyházi szolgálattevője közt.

A tanulmány már a publikálását megelőző kiszivárogtatásától a „progresszív” német egyháziak és püspökök hivatkozási alapja lett, melyet reformtörekvéseikhez akartak felhasználni. Ezek közt van például a cölibátus eltörlése vagy női papok felszentelése.

Manfred Lütz német pszichiáter, katolikus teológus arra hívta fel a figyelmet, hogy

a tanulmányban közölt, a média által hiszterizáltan felkapott számok rendkívül megtévesztőek.

Őt erősíti meg az a Bajor Igazságügyi Minisztérium által kiadott közlemény, mely rámutat: a tanulmány Bajorországban összesen 204 papi személyt vádolt kiskorúval szembeni visszaéléssel. Közülük 56 személlyel szemben a minisztérium el sem rendelt részletes vizsgálatot. Ennek oka pedig az volt, hogy már az előzetes vizsgálatok során bizonyítottnak látták:

a velük szembeni vádak megalapozatlanok, vagy a vádakat korábbi vizsgálat már egyértelműen alaptalannak mondta ki.

A fennmaradó 148 megvádolttal szemben a minisztérium részletes nyomozást rendelt el. Közülük 139 személy ügyét vádemelés nélkül lezárták. 44 személy esetében korábbi nyomozások anyagait vizsgálták felül, és azok felmentő, néhány esetben elítélő végeredményét elfogadták. 46 esetben a vádakkal szemben elévülést állapítottak meg, 49 személyről pedig e részletes vizsgálatban mondták ki, hogy nem követtek el bűncselekményt, vagy a gyanúsításuk nem volt igazolható. A 148 megvádoltból hét személy ügyét a minisztérium Bajorországon kívüli hatóságnak adta át. Egy személlyel szemben a részletes vizsgálatot a megvádolt halála miatt zártak le, konklúzió nélkül.

A minisztériumi vizsgálatok eredményeként mindössze egyetlen papi személy ügye jutott el a vádemelésig Bajorországban.

A minisztérium tanulmányában rámutatott: ha országosan is hasonló arányt veszünk alapul, az 1670 egyházi személyből (papok, szerzetesek, más egyházi szolgálattevők), akiket az egyetemi kutatók kiskorúval szembeni visszaéléssel vádoltak meg, mindössze 8 olyan lesz, akinek ügye a büntetőjogi vádemelésig is eljut.

(Forrás: katholisch.de; katolikusvalasz.blog.hu; Kiemelt képünk forrása: Flickr.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre