Öt kérdés az úszófülről

Az úszófül a strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Mit tehetünk ellene?

 

 Megelőzéséről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Mitől alakul ki a betegség?

A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége, melynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek, és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Milyen tüneteket okoz?

A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet. Ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előrehaladott, súlyos hallójárat-gyulladás esetén.

Hogyan kezelhető?

Kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki vizsgálat, majd a hallójárat kitisztítása után rendszerint gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Amennyiben a fül váladékozása, illetve a hallójárat duzzanata olyan nagy mértékű, hogy nem teszi lehetővé a fülcsepp bejuttatását, a szakorvos ismételt kezelések során átjárhatóvá teszi azt. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökkenése hamar tapasztalható. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. A betegség rendszerint néhány nap alatt elmúlik, ezalatt fontos, hogy víz ne érje a fül területét.

Mire ügyeljünk a strandon?

Mivel a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a fül bőrének felázása, ezért ha fürdés, vagy strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával, majd óvatos rázással igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Rendszeresen sportolóknak, vagy érzékenyebbeknek, akik hajlamosak a hallójárat-gyulladásra, érdemes egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót használni.

Hogyan óvhatjuk a fül érzékeny bőrét?

A betegség kialakulásának kockázatát növelik a kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések, ezért fültisztító pálcika helyett paraffinolaj vagy ahhoz hasonló speciális készítmény javasolt. Túl gyakran sem jó tisztítani, a fülzsír ugyanis fontos védelmi funkciót tölt be a fülben. Emellett kerülendő a fülek piszkálása is, mert így szintén felsérthetjük az érzékeny bőrt. A kozmetikumok túlzásba vitt vagy nem megfelelő használata irritálhatja a fül bőrét, ezért javasolt a fület letakarni – például hajspray használata közben.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont