Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról

Egy új, egyesített magyar pártot hoztak létre azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.

A megegyezés létrejöttét a három politikai csoportosulás vezetői pénteki közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, egyaránt rendkívül fontosnak minősítve azt. A mostani megegyezést a tervek szerint egy, az egységes párt létrehozását célzó közös szándéknyilatkozat aláírása követi majd augusztus 20-án Révkomáromban. A párt tényleges létrehozására ezt követően kerül majd sor.

Forró Krisztián, az MKP elnöke történelmi pillanatnak nevezte a megegyezést, és konstruktívnak a találkozón folytatott tárgyalásokat, amelyeknek köszönhetően – mint mondta – el lehet jutni az egységes magyar párt megteremtéséig. Rámutatott: konszenzus született a pártegyesítésről, mivel mindenki abban érdekelt, hogy a felvidéki magyarságnak erős és hiteles érdekképviselete legyen.

„Ez az első lépés abba az irányba, hogy a felvidéki magyarság megmaradását tudjuk szolgálni”

– jelentette ki Forró Krisztián. Elmondta: következő lépésként munkacsoportokat hoznak létre, amelyek a politikai téziseket hangolják majd össze, illetve lefektetik a pártegyesítés technikai részleteit. Hozzáfűzte: nemcsak a politikai, hanem a társadalmi egység megteremtésére is szükség van, ezért a további tárgyalásokba más felvidéki magyar társadalmi szervezeteket is be akarnak vonni. Az MTI kérdésére azt mondta: számukra továbbra is az etnikai magyar képviselet a fontos,

Solymos László, a Most-Híd elnöke elmondta: az erős magyar érdekképviselet megteremtése érdekében egy erős, demokratikus alapokon álló, a szlovákiai magyar társadalom sokszínűségét képviselő politikai pártot akarnak létrehozni. A most lezajlott tárgyalásról azt mondta: nem arról beszéltek, hogyan tudják egymást „bedarálni”, hanem arról, hogyan tudnak erős képviseletet létrehozni.

„Létrehozzuk a közös pártot, amelyre a magyarok hetven százaléka vágyik”

– szögezte le Solymos, utalva egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés eredményeire. Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke a leendő közös párt kapcsán azt hangsúlyozta: számukra az fontos, hogy új emberek kerüljenek a politikába, valamint az, hogy az egység közös politikai témákon álljon és tartalmi megújulást is hozzon.    

Az MTI kérdésére a sajtótájékoztató résztvevői ugyan nem említettek dátumot a leendő párt létrehozásának időpontjáról, Sólymos László azonban azt mondta: legkésőbb a következő szlovákiai választásokig létrehozzák azt.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a pozsonyi vár látható. Forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre