Jövőképet kell adni a gyermekvédelmi rendszerben élőknek

Ezt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, miután látogatást tett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 12 millió forintból felújított XVII. kerületi Bokréta lakásotthonában.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva közölte: Budapesten 14 helyszínen 565 millió forintból újulnak meg a gyermekotthonok épületei. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek jobb, szebb környezetben élhessenek – fűzte hozzá.

Fülöp Attila államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőképet kell biztosítani annak a 23 ezer gyermeknek, aki nem a vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő fel. A kormány elkötelezett a mellett, hogy a gyermekvédelmet családközpontúvá tegye, ezért is indította el a Befogadlak programot – mondta. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a gyermekvédelemből felnőtt korban kikerülők meg tudjanak kapaszkodni, rendezett életet éljenek, munkával rendelkező, adófizető polgárok legyenek. Fülöp Attila utalt arra, hogy ezt segíti több, a közelmúltban indult program is.

A honvédelmi pályaorientációs Vértezd fel magad! programról szólva Fülöp Attila közölte: a kezdeményezés mind a 23 ezer gyermeknek jelent lehetőséget a sportolásra, a Magyar Honvédség megismerésére.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő és Csapó Enikő, a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola szakmai igazgató-helyettese a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felújított XVII. kerületi Bokréta lakásotthonában 2020. augusztus 7-én. MTI/Illyés Tibor

A gyermekvédelem rendszerében élő fiatalok és a vendéglátás összekötését célzó Mosolyt fakaszt elnevezésű programról azt mondta: a fiatalok megismerhetik a minőségi, stílusos vendéglátást, és a program lehetőséget ad az ahhoz kedvet érzőknek, hogy elhelyezkedjenek az ágazatban.

Kiemelte azt is, hogy az egyházak egyre több területen vállalnak komoly feladatot a gyermekvédelemben. Dunai Mónika, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta, hogy a 12, főként kamasz elhelyezésére szolgáló mintegy százéves villaépület kívül-belül megújult és akadálymentessé vált.

A lakásotthonba a napokban teljesen új bútorzat is érkezik, és a tizenéves lakók kérésére egy éven belül az udvarra kültéri fitneszeszközöket is telepítenek – tette hozzá. „Rákosmente a főváros egyik leginkább fejlődő kerülete” – emelte ki Dunai Mónika, példaként említve, hogy az önkormányzat folyamatosan korszerűsíti az óvodáit, bölcsődéit és rendelőit. A képviselő bejelentette azt is, hogy a Kelet-Pesti Tankerületi Központ 840 millió forintos központi költségvetési forrást kapott a városrész és Kőbánya iskoláinak felújítására.

 

(MTI)

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese és Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő a főigazgatóság felújított XII. kerületi Bokréta lakásotthonában 2020. augusztus 7-én. MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre