A koraszülés népbetegség – a karantén alatt mégis visszaesett az extrém esetek száma

Az elmúlt hónapokban - vagyis a koronavírus-járvány, illetve a miatta elrendelt karantén idején a világ számos táján érzékelhetően csökkent a koraszülések aránya. A meglepő adatra a világ több táján is felfigyeltek. A Nature beszámolója szerint az orvoscsoportok egymástól teljesen függetlenül detektálták a jelenséget - amit most alaposabb elemzésnek kívánnak alávetni.

Külön érdekes, hogy a vizsgálatok tanúsága szerint éppen a legsúlyosabb esetekben következett be drasztikus visszaesés, vagyis pont azok a nagyon korai koraszülések „maradtak el”, amelyek esetén a legnehezebb a babák életének és egészségének megőrzése.

Egy ír kutatásban a 2020-as adatokat összehasonlították a korábbi két évtized adataival (93 ezer szülés adatait vetették össze), és egyértelművé vált, hogy 73 százalékos visszaesés következett be 2020. áprilisára a különösen alacsony születési súlyú babák világra jövetele arányában.

Az orvosok arra következtetnek, hogy ebben a karantén előidézte komplex változásoknak jelentős szerepük lehetett. Valószínűleg a kisebb munkahelyi stressz és a javuló életmód (elegendő alvás, helyesebb táplálkozás, testmozgás), a kevesebb szennyező anyag jelenléte a környezetben – ide értve a légszennyezés csökkenését, a fertőzések számának mérséklődését, valamint a káros hatású anyagok (dohánytermékek, drogok, alkohol) visszaszorulását – mind-mind szerepet játszhatott a változásban.

A New York Times beszámolója szerint világszerte számos kórházban regisztráltak ilyen jellegű visszaesést, például Kanadában, Hollandiában, az USA-ban és Ausztráliában – ugyanakkor az egyes helyeken sok esetben jelentősen eltérő mértékben csökkent a koraszülések száma (illetve volt olyan orvoscsoport is, amely semmilyen visszaesést nem tapasztalt).

Ezek az adatok azért is nagyon izgalmasak és fontosak, mert amennyiben a hozzájuk kapcsolódó elemzések megerősítést nyernek, és más országokban is elkészítik ezek helyi változatait, úgy az eredmények összehasonlítása komoly segítség lehet a koraszülések okának megértésében – illetve a megelőzésben is.

A koraszülés világméretű probléma – olyannyira, hogy ez a gyermekek között az egyik vezető halálok. Itthon például minden 10. kisbaba érkezik idő előtt, ami – tekintetbe véve a lehetséges komplikációkat és egészségkárosodást – hatalmas szám.

 

(Forrás: Szimpatika, National Geographic)

Kiemelt képünkön koraszülött gyermek látható inkubátorban a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én. MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre