Megrendítő felhívásban keresi a minisztérium Esztert, akinek férje hősi halált halt ’44-ben

„Hol vagy, Eszter?” címmel tett közzé megrendítő bejegyzést csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium a közösségi oldalán, miután három ejtőernyős honvéd földi maradványaira találtak Sülysáp határában. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei júliusban kezdték meg az ásatásokat egy lakossági bejelentés nyomán. Egy szemtanú állítása szerint az 1944 novemberében zajlott harcokat követően három magyar katonát temettek el a szántóföldön Sülysáp közelében.

A hadisírgondozó szakemberei többórás kutatás után megtalálták a három katona holttestét, akik az 1/I. ejtőernyős zászlóaljban harcoltak az előretörő szovjet csapatokkal szemben. Parancsnokuk Tassonyi Edömér őrnagy volt. A katonák az Attila-védvonal előterében haltak hősi halált.

Sülysápon talált 1942-es jegygyűrű  (Forrás: Honvedelem.hu)

A most megtalált három férfi közül az egyik nős volt, arany jegygyűrűje is előkerült az ásatás során. A gyűrűn „Esztike 1942” felirat szerepel.

Hol vagy, Eszter? Kevés információnk van Rólad, azok is inkább hősi halált halt férjedről szólnak. Egyet azonban biztosan tudni, 1942-ben élted át férjeddel életetek talán egyik legboldogabb napját: ebben az évben házasodtatok össze – szól a HM felhívása.

A hősi halált halt katonák beazonosítása érdekében a hadigondozó munkatársai azt kérik, hogy aki tud valamit a gyűrű tulajdonosáról vagy Esztikéről, jelentkezzen náluk.

Kiemelt képünk forrása: Sülysápon talált 1942-es jegygyűrű (Forrás: Honvedelem.hu)

A páncéloscsata, amely időt nyert Budapest védőinek

Romba dőlt Budapest maradt az elkeseredett csata után

Iratkozzon fel hírlevelünkre