Az Iszlám Állam kapcsolatban áll mozambiki szélsőségesekkel

Az Iszlám Állam terrorszervezet összeköttetésben áll a Mozambik földgázban gazdag északi részén tevékenykedő szélsőségesekkel – közölte kedden Dagvin Anderson, az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője - tudatta az MTI.

Anderson szerint az Iszlám Állam befolyással rendelkezhet a térségben, és kapcsolatban áll az egyik ilyen csoporttal. Mint mondta, egyelőre még vizsgálják, hogy ez a befolyás milyen mértékű.

„Úgy gondoljuk, hogy szorosabb kapcsolat van köztük” – tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársasággal határos Mozambik eddig a legdélibb állam, ahová iszlamista csoportosulások kiterjesztették tevékenységüket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az észak-mozambiki merényletek miatt mintegy százezren menekültek el a térségből. A menekülők gyilkosságokról, csonkításokról, kínzásokról, illetve felperzselt házakról és termőföldekről számoltak be.

Cabo Delgadóban földgázt találtak, amely jelentősen segítheti a szegény délkelet-afrikai ország gazdasági fejlődését. Ugyanakkor az erőszak megnehezíti ennek az erőforrásnak a kiaknázását.

Kérdéses továbbá, hogy a helyi lakosságnak származik-e ebből bármi haszna. A távol eső tartományban nagyfokú a szegénység, emellett az egész országban elterjedt a korrupció.

Nemzetközi szerveztek jelentése szerint Mozambikban az elmúlt három év során több mint százezer ember menekült el otthonából. Az iszlamisták támadásaiban több mint hétszáz ember vesztette életét – közölte a Linga.org.

Az Indiai-óceán partvidékén elterülő, olajban és földgázban gazdag Cabo-Delgado tartományban megszaporodtak az iszlamisták támadásai. Az elmúlt években egyre több fegyveres csoport tör be a többségében keresztények lakta ország északi területére. Félő, hogy az iszlamisták egyre délebbre húzódnak, és egész Mozambikban megvetik a lábukat.

A Dél-afrikai székhelyű Biztonsági Tanulmányok Intézete (ISS) 2017 októbere óta követi figyelemmel a Mozambikban zajló terrortámadásokat.

Akkor egy iszlamista csoport egy időben ostromolt meg egy rendőrséget és egy katonai bázist. Azóta több mint háromszázötven támadást jegyeztek fel az országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) megerősíti jelenlétét Mozambik északkeleti részén, mivel az iszlamisták elől menekülőknek egyre nagyobb szükségük van nemzetközi segélynyújtásra.

Iszlamista fegyveresek lerohantak egy várost Mozambikban

Iratkozzon fel hírlevelünkre