Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet

A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül - mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Maruzsa Zoltán a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. telephelyén közölte, hogy a múlt évhez képest 150-160 ezer tanulóval több részesül térítésmentes tankönyvellátásban, amire a költségvetésben 13,8 milliárd forintot biztosít az állam.

Hozzátette, hogy 2013-ban, amikor elindult az ingyentankönyv-program, szociális alapon a diákok 54 százaléka, 614 804 fő, 2019-ben pedig már a diákok 85 százaléka, 1 080 836 fő részesült ingyenes tankönyvellátásban.

Egyszerűsödik az ellátás folyamata, mivel ez évtől a KELLO-val közvetlenül számol el az Emmi, ami könnyíti az oktatási intézmények bürokratikus terheit is – jelezte az államtitkár.

Maruzsa Zoltán beszélt arról, hogy

mivel módosult a Nemzeti alaptanterv, összesen 61 új vagy átdolgozott tankönyv készült el, amit 12 ezer oldalon, 130 szakértő írt, szerkesztett, tördelt, lektorált.

Közölte, hogy az idei tankönyvjegyzéken 52 kiadó 2907 tankönyve szerepel, a jegyzéken szereplő könyvek csaknem 54 százaléka az Oktatási Hivatal kiadásában készült el. Összesen 1918 állami kiadású tankönyv van a jegyzéken, ami az összes könyv 65 százaléka.

Az államtitkár azt mondta, hogy idén 4073 iskola 13 millió 455 ezer könyvet rendelt, ami az elmúlt tanévhez képest 385 ezerrel több.

Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezetője arról beszélt, a járványhelyzet ellenére sikerült megoldani, hogy a tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, amelyek kiszállítása hétfőn kezdődött meg. Úgy fogalmazott, hogy a minőséget tekintve világszínvonalú tankönyvek kerülnek a tanulók, tanárok és szülők kezébe.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára és Tőczik Zsolt, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője a tankönyvek kiszállításának megkezdéséről tartott üllői sajtótájékoztatón a KELLO központi raktárában 2020. augusztus 3-án. MTI/Illyés Tibor