Dorin Florea nem pályázik újra a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségre

Az erdélyi sajtó egy újsághirdetés alapján arra következtet, hogy Dorin Florea nem pályázik újabb marosvásárhelyi polgármesteri tisztségre.

A marosvásárhelyi Cuvantul Liber napilap közölt kedden egy kétnyelvű hirdetést, amely arra buzdítja a Maros megyei polgárokat, hogy támogassák a Marosvásárhelyt húsz éve vezető Dorin Floreát abban a szándékában, hogy függetlenként töltse be a Maros megyei önkormányzat elnöki tisztségét. Ugyanaz a hirdetés arra is buzdít, hogy válasszák Florea kiszemelt utódját, Claudiu Maiort Marosvásárhely polgármesterévé. Maior a baloldali Pro Románia párt jelöltjeként pályázza meg a tisztséget.

A hirdetést a marosvásárhelyi és erdélyi sajtó egybecsengően úgy értelmezte, hogy Dorin Florea nem pályázik újabb polgármesteri mandátumra. A polgármester már a mostani mandátumában is számtalan jelét adta annak, hogy nem érdeklik őt a város ügyei. A nyilvános szerepeléseket a tanácsadójaként foglalkoztatott Claudiu Maiorra ruházta át, és amint Soós Zoltán e heti kampányrendezvényén elhangzott: a polgármester az elmúlt négy évben mindössze kétszer jelent meg a helyi önkormányzati testület ülésén, de csak azért, hogy bírálja a tanácsot, aztán tíz perc után távozott.

Az eddigi bejelentések alapján a szeptember végi önkormányzati választásokon a függetlenként induló, de valamennyi magyar párt által támogatott Soós Zoltánnak a Pro Románia párt jelöltjével, Claudiu Maiorral, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjével, Theodora Benedekkel, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltjével, Marius Pascannal, valamint a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) jelöltjével, Adrian Nemeth Ghermannal kell megküzdenie a marosvásárhelyi polgármesteri székért.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester, az azóta négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Dorin Florea független polgármesterjelölt, jelenlegi polgármester, átveszi a szavazólapokat és a pecsétet a romániai önkormányzati választáson Marosvásárhelyen 2016. június 5-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre