Már százezernél is több pár igényelte a babaváró támogatást

Legalább kétszázezer fiatalnak nyújtott segítséget a kormány eddig a babaváró hitellel.

Átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő párok száma - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A koronavírus alatt több babaváró támogatást folyósítottak, mint lakáshitelt, 33 ezer esetben már meg is született, vagy úton van a gyerek.

Novák Katalin a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a bankok összesen 784 milliárd forint támogatást folyósítottak, s 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyerek.

A második gyerek megszületése után a maximum tízmillió forint babaváró támogatásból fennmaradó, még törlesztési kötelezettség alatt álló összeg 30 százalékos csökkentésével hatszázan éltek, ötvennégy esetben pedig azoknál a pároknál, akiknek három gyerekük született, a teljes – a gyerekek meg nem születése esetén törlesztendő – összeget elengedték – tudatta az államtitkár, kiemelve, hogy

a koronavírus-járvány alatt könnyebbé tették az igénylést.

Példaként említette, hogy augusztus 17-éig a gyerek születését követően is lehet igényelni a támogatást, a munkájukat elvesztők jogviszonya pedig meghosszabbodik a veszélyhelyzet idejével, ha szeptember 16-ig újra elhelyezkednek. Továbbá a veszélyhelyzet előtt kötött szerződések esetén év végéig hitelmoratóriumot lehet kérni.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy öt éve vezették be a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelyet azóta 145 ezer család vett igénybe, vagyis

a csok 600 ezer ember otthonteremtéséhez járult hozzá 455 milliárd forinttal.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a családvédelmi akciótervről tartott sajtótájékoztatón a szövetség József nádor téri székházában 2020. július 22-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Új lakás vásárlásához 42 ezer, használt lakás vásárlásához 95 ezer, meglévő otthon bővítéséhez nyolcezer család kapott csokot. A támogatásban részesülők mintegy fele kétgyermekes, 38 százalékuk leendő vagy már nagycsaládos, 15 százalékuk egygyermekes vagy egy gyermeket vállaló – tájékoztatott a részletekről az államtitkár.

Tájékoztatása szerint a csokot felvevők kétharmada már meglévő gyerekek után vette igénybe a segítséget, harmaduk pedig a jövőben szeretne gyerekeket vállalni:

összesen körülbelül 75 ezer gyereket vállaltak a szerződésekben.

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta: a járvány alatt az igénylést azzal is könnyítették, hogy a babaváró támogatáshoz  elég volt, ha a szerződéskötéskor vagy a feleség vagy a férj volt jelen meghatalmazással, és azon is dolgoznak, hogy a jövőben a szükséges igazolások beszerzését is egyszerűbbé, digitálissá tegyék.
   

Fotó: MTI/Illyés Tibor.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a babaváró támogatás

a magyar bankpiac legsikeresebb terméke, népszerűsége a járvány alatt sem csökkent: 160 milliárd forintot igényeltek az emberek.

Áprilisban például 46 milliárd forint babaváró támogatást és 13 milliárd forint személyi kölcsönt folyósított a bankszektor, 2019 második fél évében pedig több babaváró támogatást folyósítottak, mint lakáshitelt – mondta. Hozzátette: a támogatást felvevők átlagosan 9,7 millió forintot igényeltek, a bankok az előírt tíz nap helyett 3-6 napon belül folyósították az összegeket.

 

(MTI)