Felvonulás nem lesz, de több helyszínen tartanak rendezvényeket a Pride szervezői

Elmarad a Budapest Pride hagyományos felvonulása a koronavírus-járvány helyzet miatt – írja a Magyar Nemzet. Emellett a szervezők semmiképpen nem szeretnék elhalasztani a 25. jubileumi Pride megtartását, ezért a nagy felvonulás helyett 37 kisebb programmal várják a résztvevőket. A Budapest Pride szervezője közösségi oldalán nyomatékosította: egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride maradt.

– A változással kapcsolatban partnereinkkel az elkövetkezendő napokban vesszük fel a kapcsolatot, és átbeszéljük, hogy a változások hogyan érintik a közös terveinket. A legfontosabb, hogy Budapest Pride mindig lesz.

Büszkék vagyunk a rugalmasságunkra, arra, hogy bármilyen helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni. Huszonötödik alkalommal szervezzük a fesztivált és a felvonulást – közben kormányok, pártok, ideológiák, gazdasági és egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride maradt

– jelentették ki a szervezők, akik leszögezték: a 25. Budapest Pride fesztivált változatlanul megtartják – olvashatjuk a Magyar Nemzet cikkében.

Mint írják, a színes programkínálatban 25 civil szervezet és informális csoport által szervezett események lesznek, a közös biciklitúrától az LMBTQ-s keresztény workshopig, a társasjátékesttől a színházi előadásokon át a filmvetítésekig. A fesztivál során szó lesz többek között a LMBTQ-orvosok tapasztalatairól, politikai reprezentációról, LMBTQ-barát pszichológus kiválasztásáról, hallássérült LMBTQ-s emberek tapasztalatairól, családon belüli elfogadásáról és szivárványcsaládokról – sorolták a terveket a szervezők.

Mint azt a Magyar Nemzet a múlt héten megírta: egyes információk szerint a törvényeket kijátszva megtartható lesz a Pride, a meleg büszkeséget hirdető programsorozat. A szervezők azon az állásponton vannak, hogy mivel ötszáz fős rendezvény engedélyezett, ezért több helyszínen zajlanak majd a programok, és ezek több napon keresztül tarthatnak.

A kormány múlt hét csütörtök délelőtt a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében lemondta a Szent István napjához köthető állami programsorozatot és a hagyományos tűzijátékot. A bejelentést Karácsony Gergely, főpolgármester is üdvözölte. Mindezek után kézenfekvő döntés lenne, ha Budapest első embere arra kérné az augusztusra tervezett Pride szervezőit, hogy ők is kövessék a kormány előremutató, biztonságra törekvő példáját és vegyék komolyan a járványügyi kockázatot – számolt be róla a Magyar Nemzet.

 

(Forrás: Magyar Nemzet)

Kiemelt képünkön az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevői gyülekeznek a fővárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre