Újjáépítették az aleppói Szent Elijah katedrálist

Július 20-án hétfőn Szent Illés napján adták át a róla elnevezett Szent Elijah maronita katedrálist Aleppóban. A keresztény templom a háború évei alatt számos tüzérségi támadást szenvedett el.

A megnyitóval kapcsolatban Joseph Tobij aleppói püspök elmondta, hogy a katedrális felújítása és átadása a bizonyítéka annak, hogy a keresztények jelen voltak és ezután is jelen lesznek az országban – közölte az Aleteia.org.

Hozzátette: minden nehézség ellenére is van egy hely, ahol Istenhez imádkozhatnak.

Úgy döntöttünk, reményüzenetet küldünk, hogy Isten Fia megtestesült és még mindig velünk van, bánatunkban és fájdalmunkban is minket kísér – magyarázta az aleppói érsek.

Az Aleppo Al-Jdeydeh kerületében lévő Szent Elijah katedrálist 1873-ban építették és 1914-ben újították fel. Az épület a korábban ott lévő 15. századi templom helyén áll.

  • A maronit katedrális az ACN International szervezet bőkezű támogatásának köszönhetően újult meg.
  • A nemzetközi szervezet  900 projektet támogatott közel 38 millió eurós értékben.
  • A háború előtt Aleppóban 180 ezer keresztény élt.  
  • A város felszabadítása után a keresztények száma 30 ezerre csökkent.

Thomas Heine-Geldern, az ACN International ügyvezető elnöke, amely a székesegyház helyreállításának legnagyobb részét folyósította, videoüzenetet küldött Aleppo lakosságának, mivel a koronavírusjárvány miatt nem  tud részt venni a megnyitón.

Nagyon sajnálom, hogy nem tudok veletek lenni ezen az örömteli napon. Az ACN a legnehezebb időkben veled volt, és csodálatos lett volna, ha együtt ünnepeltünk volna. Sajnos a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Azonban láthatjuk azonban a Szent Illés-székesegyházat, és ez csoda. Csodálatos látni, hogy ragyog az egykori pompájában. Remélem, hogy ismét az egész keresztény közösség központjává válik, akárcsak a szörnyű háború előtt – üzente az ACN ügyvezetője.

A szíriai konfliktus alatt 2012 és 2016 között az épület három jelentős rakéta támadást és több tüzérségi támadást szenvedett el.

A képre kattintva galéria nyílik!

A legnagyobb károk akkor keletkeztek a templomban amikor 2013-ban az iszlamista  csoportok betörtek a városba jelentős károkat okozva  keresztény épületeken.

Az iszlamisták kifosztották a keresztény templomokat és a hozzájuk tartozó oktatási és szociális intézményeket. A szobrokat és az egyházi  jelképeket összetörték, elpusztították.

A várost végül 2016 karácsonya előtt szabadították fel a Szíriai Arab Hadsereg katonái. Az háborút átvészelő keresztények még abban az évben megtartották az éjféli szentmisét, igaz, akkor még a templomok többsége romos állapotban voltak.

Kiemelt képünk forrása az acninternational.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre