Trombózis után terhesség? Ezekre figyeljünk!

A várandósság időszakában a kismama szervezete biztosítja a feltételeket a magzat egészséges fejlődéséhez, és felkészül a szülésre is. Ennek azonban vannak olyan kockázatos velejárói, mint a trombózishajlam növekedése. Trombózis után, véralvadásgátló szedése mellett már a tervezett terhesség vállalása előtt javasolt a kezelőorvossal konzultálni.

Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban.

Véralvadásgátló gyógyszert (tablettákat) terhesség alatt nem lehet szedni

Ha valaki trombózison esett át, akkor a sürgősségi kezelést követően néhány hónappal el kell végezni a trombózis okának kivizsgálását is. Véralvadásgátló gyógyszert kell szednie mindaddig, amíg az orvos a vizsgálati eredmények birtokában úgy nem dönt, hogy fél év vagy akár két év után az alvadásgátló elhagyható lesz, vagy élete végéig szednie kell annak érdekében, hogy egy következő trombózis kialakulását megelőzze.

„Ha ez az időszak egybeesik a tervezett gyermekvállalás idejével, akkor fontos tudni, hogy a szedett véralvadásgátló tabletták mindegyikét a kismamának el kell hagynia, mert ezek fejlődési rendellenességet okozhatnak a babának. Kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad a gyógyszert elhagyni, illetve injekciós készítmény (LMWH) adását kell alkalmazni, hogy a kismamánál egy újabb trombózis kialakulását megelőzze.”

Terhesség alatt magasabb a trombózis kockázata

A trombózis létrejöttének több rizikófaktora is van, ezek közül az egyik a várandósság és a szülést követő időszak. A terhességben a trombózisrizikó 4-7-szeres, a gyermekágyban 14-24-szeres. Ennek az az oka, hogy a kismama vérében emelkedik az alvadási faktorok aktivitása– annak érdekében, hogy szüléskor ne vérezzen el –, és  csökken a szervezetben szintén természetesen jelenlévő, véralvadást gátló fehérjék mennyisége.

Így vállalhatunk biztonságosan gyereket

Trombózis után, véralvadásgátló szedése mellett már a tervezett terhesség vállalása előtt javasolt a kezelőorvossal konzultálni. A jelenleg használt véralvadásgátló gyógyszereknek néhány tized ezrelékben ugyan, de van magzatkárosító hatásuk. Helyette a terhesség alatt alvadásgátló injekciót kell használni. Ez a baba és a kismama számára is biztonságos egy újabb trombózis megelőzésére.

„A véralvadásgátló injekció (LMWH) alkalmazása mellett, a terhesség alatt rendszeres időközönként vérvizsgálattal célszerű ellenőrizni, hogy megfelelő-e az alkalmazott injekció dózisa. Erre azért van szükség, mert a terhesség előrehaladtával gyakori, hogy módosítani kell az adagon, különösen a szülés körüli időszakban. Az injekciót a szoptatás időszakát követően tudjuk lecserélni az új véralvadásgátló gyógyszerekre, amennyiben szükséges. A régi alvadás gátló tabletták (kumarin származékok, melyeknek ellenszere a K-vitamin), már a szoptatás időszakában (3 hónapos kortól) alkalmazhatók, de a gyerekgyógyásszal előzőleg meg kell beszélni az alkalmazásukat.”

 

Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre