Nantes-i katedrálistűz: szándékos gyújtogatás ügyében indult nyomozás

Mára virradóra keletkezett tűz a nyugat-franciaországi Nantes székesegyházának belsejében. Mivel a lángok három ponton lobbantak fel, szándékos gyújtogatás ügyében indult nyomozás.

Mint arról mi is beszámoltunk, ma virradóra gyulladt ki a franciaországi Nantes városának székesegyháza. Reggel még nem volt biztos, hogy a gyújtogatás szándékos volt.

A polgármesteri hivatal egy tisztviselője, aki neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban reggel csaptak fel a lángok, és nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Később már 104 tűzoltó tartózkodott a helyszínen, hogy biztosítsák a lángok teljes elfojtását.

A legfrissebb hírek szerint sikerült lokalizálni a tüzet.    

– Tekintettel a tűz keletkezésének körülményeire, például arra, hogy a tűz három helyről indult ki, indokolt vizsgálatot indítani – mondta telefonon az AFP francia hírügynökségnek Pierre Sennes nantes-i bűnügyi vezető ügyész. Hozzátette,

értesítették a bűnügyi rendőrséget, és tűzvédelmi igazságügyi szakértő érkezik Párizsból, hogy megvizsgálja a tűz keletkezési helyeit és a székesegyház elektromos berendezéseit.

Pierre Sennes közölte, szándékos gyújtogatás ügyében folyik a nyomozás. Mint mondta, korai még következtetéseket levonni, mert sok vizsgálatot kell lefolytatni, amelyek során új tényeket tárhatnak fel. – Egyelőre senkit sem gyanúsítanak – közölte még az ügyész.

„A Notre-Dame után a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban csaptak fel a lángok. Támogassuk a tűzoltókat, akik minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék a gótika eme gyöngyszemét” – írta Twitter-üzenetében Emmanuel Macron francia elnök, aki Brüsszelben tartózkodik az Európai Unió csúcstalálkozóján. Jean Castex miniszterelnök, valamint a kulturális és a belügyminiszter szombaton várhatóan a helyszínre látogat.

2015-ben egy másik nantes-i templom is kigyulladt: a Szent Donát-bazilikában az újjáépítési munkák során keletkezett tűz kis híján az épület teljes tetőzetét elpusztította.

MTI

(Kiemelt képünkön: Tűzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. Fotó: MTI/AP/Laetitia Notarianni)

Kigyulladt a nantes-i katedrális

Iratkozzon fel hírlevelünkre