A koronavírus jelentősen pusztított a papság körében is

A Covid-19 vírus jelentős pusztítást végzett a papság soraiban, a katolikus egyház azonban bátorságról adott tanúbizonyságot az elmúlt hónapokban. Az életüket nem egyszer hősiesen kockára tévő atyák – az óvintézkedések lehetséges betartása mellett – látogatták a betegeket, hogy számukra a legfontosabb égi útravalót és megerősítést vigyék el. Az egyházi szolgálatok területén Olaszország vesztette a legtöbb vért, így a „hősök” is itt találhatóak a legnagyobb számban. Érdekes fordulat azonban, hogy a járvány a kínai katolikusok között a hitélet erősödését eredményezte. Számok és ami mögöttük van.

Érdekes megfigyelés, hogy a Katolikus Egyház papjainak létszáma miként reagál a világban tapasztalható pozitív vagy negatív kimenetelű eseményekre. A második világháborút követő több mint harminc évben a hivatások száma csökkenő tendenciát mutatott, majd a nyolcvanas évek elejétől kezdve az egy papra jutó katolikusok száma majdnem a duplájára nőtt. 2014-re világszerte már közel ötvenezer plébánia maradt üresen, illetve ellátatlanul a paphiány következtében.

A Covid-19 világjárvány negatív hatása a papi halálozások számában is megmutatkozott, amely egyben azt is jelenti, hogy

egyetlen egyházi személy halálával mintegy háromezer hívő maradt pásztor nélkül.

Olaszországban csak a május végi jelentések szerint több mint százhúsz pap halt meg a koronavírus-járvány következtében. Az elhunyt egyházi személyek többsége nyugdíjas volt, akik koruktól függetlenül még segítették a fiatalabb kollégáik egyházi tevékenységét.

Márciusban az egész világot bejárta annak az idős papnak a híre, aki lemondott a lélegeztetőgépről egy fiatalabb beteg javára, ennek következtében tulajdonképpen önként vállalta a halált. Don Giuseppe esete feltehetőleg nem az egyetlen hősies történet, amelyet a vírusfertőzte időszakról megőrzünk majd.

Lemondott a lélegeztetőgépről, hogy életet mentsen

A világon szinte mindenhol korlátozták a nyilvános szentmisék bemutatásának lehetőségét. Sok pap szenvedett ettől, de legalább ekkora lelki súlyt viseltek magukon, amikor nem, vagy csak nagy nehézségek és óvintézkedések révén tudtak eljutni a haldoklók betegágyaihoz, hogy számukra lelki útravalót és megerősítést adhassanak küzdelmeikben.

Ferenc pápa köszönetét fejezte ki a papoknak, akik a vírus terjedésének idején is

a bátorság és a szeretet élő jelei voltak az emberek között.

Az egyházfő szüntelenül arra buzdított felszólalásaiban, hogy a válságból nem egyedül, hanem együtt és Isten kegyelmével igyekezzünk kilábalni.

Jóllehet a papi vérveszteség talán az olasz egyházban volt a legsúlyosabb, de

az Egyesült Államokból is

sorra érkeztek a papok, szerzetesek, illetve más felekezetű keresztény pásztorok haláláról szóló hírek. A május eleji korlátozások enyhítése után Texasban újra bezárták a templomokat, miután kiderült, hogy egy 79 éves plébános tüdőgyulladásban meghalt, noha a koronavírus tesztje nem volt egyértelműen pozitív. Sajnos konkrét számadatok a vírusjárvány következtében elhunyt amerikai papokról nem állnak rendelkezésünkre, de tudomásunk van konkrét kolostorok, szerzetesi közösségek megfertőződéséről, illetve idősebb papokról, akik a járvány áldozataivá váltak.

A spanyol király június 11-én felhívta Juan José Omella bíborost, a spanyol püspökök konferenciájának elnökét, hogy köszönetét fejezze ki az egyház szolgálatáért, amelyet a koronavírus-járvány hosszú hónapjai alatt tett. Az uralkodó egyben részvétét fejezte ki az elhunyt spanyol papok miatt. Az ABC spanyol napilap szerint mintegy 100 pap halt meg a koronavírusban. A bíboros válaszában kifejtette, hogy

a katolikus egyház szervezetei háromszor annyi munkát láttak el

az elmúlt hónapokban, mint azelőtt. Míg 2018-ban a spanyol katolikus egyház egészségügyi intézményeiben körülbelül kétmillió embert láttak el, addig 2020-ban ez a szám több mint négymillióra növekedett, de erőn felül teljesítettek más egyházi szociális intézmények is.

A kínai katolikusok erősen korlátozott hitélete profitált a járvány következtében. Az állami rendelkezések alapvetően tiltják, hogy a tizennyolcadik életévüket be nem töltött fiatalok egyházi, hitbeli nevelésben részesülhessenek. A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések következtében azonban a papok szentmiséket közvetíthettek, amelyeken akár több százezren is részt vettek. Az otthonaikba szoruló serdülők így végre legálisan kerülhettek kapcsolatba a hitbeli tartalmakkal. Nem véletlen, hogy

Kínában a hitélet intenzitásának növekedése figyelhető meg.

 

 

A kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre