A muszlimok is felkeltek a thai meleg-örökbefogadási törvény ellen

Thaiföld lehet az első olyan dél-kelet-ázsiai ország, ahol engedélyezik a melegházasságot, az egynemű párok pedig gyermekeket is örökbe fogadhatnak. A konzervatív muszlimok felvették a kesztyűt.

Thaiföld legújabb törvényjavaslatába, az úgynevezett Civil Partnership Billbe (magyarul nagyjából: polgári társas viszonyokról szóló törvényjavaslat) keményen beleszálltak a helyi konzervatív muszlim csoportok. Ha sikerül átnyomni a parlamenten az új javaslatot, úgy Thaiföld lehet az első olyan ország a dél-kelet-ázsiai régióban, ahol legalizálják az azonos nemű emberek egybekelését.

Muszlimok a Békéért szervezet közösségi médiafelületén kijelentette:

„Teljességgel ellenezzük a törvényjavaslatot. Úgy hisszük, ez elkerülhetetlenül társadalmi sérülésekhez vezetne.”

Bár Thaiföldön több mint 3 millió muszlim él, a 69 milliós ország alapvetően a liberalizmus útján halad. Kiemelten igaz ez a fővárosra, Bangkokra, a konzervatív nézeteket képviselők pedig szó szerint a peremen, az ország külső határvidékein élnek – írja az UCA News.

Thaiföld három muszlim többségű provinciájában az elmúlt években szeparatista felkelők több ezer emberrel végeztek. Az áldozatok közt lévő melegek és transzneműek jogaiért szólalt fel az LMBTQ-közösség, mondván, nekik nem volt meg a szabad joguk arra, hogy nyíltan felvállalhassák identitásukat.

Thaiföld egyéb, toleránsabb vidékein a muszlim közösségekre inkább jellemző az „élni és élni hagyni” attitűd, de ők is meghúznak egy határt a házasság kérdésénél.

„Ha hoznak egy törvényt, amely az iszlám tanítással szembe megy, az ellen tiltakozunk” – közölte a Thai Muszlim Tanulók Szervezete, azt azonban hozzátették, hogy ha megszületik a jogszabály, azt tiszteletben fogják tartani és semmi olyat nem tesznek, amely megsérthetné azt.

„Habár a melegházasságra vonatkozó törvényjavaslat ellene megy a hitünknek, tiszteletben tartunk különböző véleményeket és hiteket, mivel az egyéb csoportoknak eltérő a morális alapja” – írta a szervezet.

Érdekes módon Thaiföld LMBTQ-közössége nem elégedett a törvényjavaslattal.

Szerintük a javaslat nem megy elég messzire, nem biztosítja tökéletesen az egyenlő jogokat számukra.

Tanwarin Sukkhapisit ellenzéki transznemű politikusnő(?) felszólalt az ügyben a parlament előtt. Szerinte a kormány törvénytervezete megosztó és igazságtalan, mert olyan megfogalmazásokat tartalmaz, amelyek az azonos nemű és a férfi-nő házasságok jogi megkülönböztetésére szolgálnak.

Kérdés, hogy a 3 millió thaiföldi muszlim és a félmilliós keresztény közösség mekkora politikai nyomást képes helyezni a parlament döntéshozóira ez ügyben, anélkül, hogy szélsőséges megoldásokhoz nyúlnának.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre