Változik a munkahelyteremtő bértámogatás igénylése

A koronavírus-válság enyhítését célzó Gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatási program július 16-tól a nehezebben foglalkoztatható személyek munkaerőpiaci integrációjához járul hozzá, így a támogatás a 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

A támogatás lényege, hogy a kormány a vállalkozásoktól a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást vár el, így a programban résztvevőknek 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása. A kormány a támogatott fél év alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térít meg a munkáltatónak, ami az álláskeresők bruttó munkabérét és a hozzá kapcsolódó munkáltatói járulékokat tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy

minden egyes álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését közel havi nettó 112 ezer forintnyi állami bértámogatás segíti, ami a tovább foglalkoztatás időtartamával együtt 9 hónap alatt így elérheti a nettó 1 millió forintot

A kormány célja továbbra is az, hogy a komplex gazdaságvédelmi intézkedésekkel megvédje a magyar munkahelyeket, illetve a megszűnők helyébe újakat hozzon létre, amelyek a gazdaság újraindulásához is hozzájárulnak.

A munkahelyteremtő bértámogatási programmal eddig több mint 34 ezer regisztrált álláskeresőt sikerült visszajuttatni az elsődleges munkaerőpiacra, az elhelyezkedők 80 százaléka a veszélyhelyzet után munkájukat vesztettek közül került ki. A program részleteiről az érdeklődők továbbra is a munka.hu oldalon tájékozódhatnak – olvasható a minisztérium közleményében.

MTI

(Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre