Tíz év szabadságvesztés jár Iránban a keresztény hitért

Közel négy év előzetes letartóztatás után elutasították annak a három iráni férfinak a fellebbezését, akiket azzal vádolnak, hogy misszionáriusi feladatokat láttak el.

Minden reményüket elvesztették azok az iráni férfiak, akiket még 2017-ben tartoztattak le az iráni hatóságok, miután a bíróság elutasította fellebbezési kérelmüket és tíz éves börtönbüntetésre ítélték őket  – adta hírül a Copts Today.

Youcef Nadarkhani tiszteletest, Saheb Fadai diakónust és Mohammad Reza Omidi keresztény hívőt, közel négy éve tartóztatták le, amiért keresztény hitoktatásban részesítettek a Jézus tanítása után érdeklődő embereket.

A vád szerint férfiak a cionista keresztény irányzatot terjesztették a perzsa államban, ami az ország nemzetbiztonsága ellen irányul.

Az iráni törvények szerint a iszlámon kívül tilos más vallás terjesztése, azért a bíróság helyt adott az ügyészségnek. Nadarkhani lelkész és diakónusa hat év múlva szabadulhatnak, míg Omidi börtönbüntetését huszonnégy hónappal meghosszabbították.

A negyedik férfi, Yasser Mossayebzadeh fellebbezési kérelmét még nem vizsgálta a bíróság, de az előző ítéletekből kiindulva ő sem számíthat pozitív elbírálásra – írta jelentésében a Christian Solidarity Worldwide (CSW) emberjogi szervezet.

A CSW felhívást tett közzé, amiben sürgetik a nemzetközi közösségeket, hogy gyakoroljanak nyomást az iráni vezetésre.

Mervyn Thomas, a CSW igazgatója szerint a keresztény férfiak arra számítottak, hogy felmentik őket, és megdöbbenve vették tudomásul, hogy még éveken keresztül raboskodniuk kell.

A brit központú, üldözött keresztényekkel szolidáris szervezet nyilatkozatában követelte a vádak ejtését és a  bebörtönzött keresztények szabadon bocsátását.

Kiemelt képünk forrása a World Watch Monitor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre