New Yorkban a polgármester is segített BLM-feliratot mázolni az úttesten Trump lakása elé

Bill de Blasio, a város demokrata párti polgármestere is segített BLM-feliratot mázolni az Ötödik sugárúton az úttesten Donald Trump amerikai elnök tulajdonában álló ház előtt csütörtökön.

A citromsárga óriásbetűkkel felfestett Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) feliratot többen és több órán keresztül készítették a Trump-toronyépületnél. Bill de Blasio polgármester azt nyilatkozta: az úttestre felfestett szavak felszabadítják az Ötödik sugárutat. 

Mutassuk meg Donald Trumpnak azt, amit nem ért meg, fessük fel éppen az ő otthona előtt – mondta a demokrata párti politikus, akinek afroamerikai felesége is segédkezett a festésben. Az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt egy sor Twitter-bejegyzésben a gyűlölet jelképének nevezte az Egyesült Államokban egyre több helyen az úttestre felfestett BLM-feliratokat, és amikor tudomást szerzett arról, hogy az Ötödik sugárúton is felfestik, akkor azt írta, hogy ezzel elcsúfítják ezt az elegáns sugárutat.

Az úttesten lévő BLM-feliratok elcsúfítása, vagy átfestése gyűlölet-bűncselekménynek minősül, legalábbis erre enged következtetni, hogy szerdán egy kaliforniai kisvárosban gyűlölet-bűncselekmény vádjával indítottak büntető eljárást egy házaspár ellen, mert az amerikai nemzeti ünnep napján, július 4-én, fekete festékkel elkezdték átfesteni a sárga óriásbetűket. Nicole és David Nelson a San Franciscótól mintegy 60 kilométernyire délnyugatra fekvő Martinez városka lakói, a belvárosban lemázolt járdán kezdték fekete festékkel lefedni a sárga BLM-betűket. A rendőrségi közlemény szerint festékes dobozokkal és festőhengerekkel jelentek meg, azzal a kifejezett céllal, hogy barbár módon tönkre tegyék a falfestményt. A közlemény hangsúlyozta azt is: a közösség jelentős időt szentelt arra, hogy elkészítse a falfestményt, amelyet a házaspár gyűlölködő és értelmetlen módon megpróbált átmázolni.

A Nelson-házaspár ellen nemcsak gyűlölet-bűncselekmény, hanem vandalizmus és vandalizmus elkövetésére alkalmas eszközök birtoklása miatt is vádat emeltek.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!