Ferenc pápa: pokoli körülmények uralkodnak a líbiai táborokban

A pápa szerint pokoli körülmények uralkodnak a líbiai migránstáborokban, elmondhatatlan kínzásokat szenvednek el az oda kényszerítettek. A katolikus egyházfő koncentrációs táborokhoz hasonlította az ottani állapotokat.

A pápa szerdán beszélt a Líbiában rekedt migránsok helyzetéről, rendkívüli misén megemlékezve arról, hogy hét éve járt Lampedusa szigetén, amely az észak-afrikai partokhoz legközelebbi olasz felségterület, és a Földközi-tengeren Európába illegálisan eljutni próbáló migránsok közül sokan oda érkeznek.

Ferenc elítélte azokat a próbálkozásokat, amelyek bagatellizálják a migránsok bántalmazását. Felidézte, hogy amikor Lampedusán Etiópiából érkezettekkel találkozott, beszámolóiknak a tolmács csupán enyhített változatát osztotta meg vele. Visszatérve a Vatikánba egy etióp asszonynak elmondta, hogy miket tudott meg, mire a nő közölte, hogy ez a szörnyűségeknek, kínzásoknak, szenvedésnek még a negyede se.   

Emberi jogi csoportok és ENSZ-hivatalok rendre azt hangoztatják, hogy Líbiában törvénytelenül tartanak fogva migránsokat, kínozzák és rabszolgaként dolgoztatják többüket.

Lampedusa szigetére vezetett Ferenc első útja, miután 2013 márciusában pápává választották.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy a pápa a migránsok segítésének állhatatos szószólója.

Líbiában mintegy húsz tábor van hivatalosan, amelyekben migránsok ezreit tartják fogva.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre