Egyiptomban a törvény előtti egyenjogúságért küzdenek a keresztény nők

Az egyiptomi keresztény ügyvédasszonyok azon munkálkodnak, hogy megszüntessék az iszlám öröklési törvények alkalmazását a keresztényekre – közölte a Swiss Info arab nyelvű oldala.

Az egyiptomi bírák a Saría törvénykezésre támaszkodnak, amikor öröklési eljárást során kell dönteniük. Az iszlám öröklési jog szerint az örökös nőnek fele annyi vagyon jár mint férfi testvérének. A megözvegyült asszonyoknak már csak az egynyolcadot ítélik meg, a vagyon nagyobb részét a férfi gyerekek öröklik.

A MC Doualiya hírportál szerint az arab ország bírósága hasonlóképen jár a keresztényekkel kapcsolatban is, annak ellenére, hogy a keresztény társadalomban a nemek közötti egyenlőség természetes dolog.

Tavaly év végén egy kopt nőnek mégis sikerült érvényesítene a jogait. Hida Nasrallah ügyvédasszony saját örökösödési perében tudta meggyőzni a bíróságot, hogy a keresztény egyházjog szerint ugyanolyan tulajdonhányad illeti meg  a nőt mint a férfit. Hida sikeres pere nagy felháborodást keltett Egyiptom muszlim társadalmában pedig hasonló esett már történt.

Az egyiptomi alkotmány lehetővé teszi a keresztény egyházjog alkalmazását, ha az érintett felek valamelyike keresztény egyházhoz tartozik. Ugyanakkor az egyiptomi polgári törvénykezés kizárólag a Saríát ismeri el jogforrásnak, amit a Kopt Ortodox Egyház tiltakozásának ellenére a keresztényekre is alkalmaznak.

Hivatalos állami statisztikák nincsenek, de az egyház adatai alapján a százmillió lakosú Egyiptomnak legalább 15%-a keresztény, ami a legnagyobb vallási kisebbséget és egyben keresztény egyházat tesz ki egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Mégsem tehetik meg a kopt keresztények, hogy saját egyházi törvényeiket alkalmazzák a polgári perekben. Számos közel-keleti országban, például Szíriában, Libanonban és Jordániában a keresztények külön polgári bírósággal rendelkeznek, ahol a keresztény egyházjogot alkalmazzák.

Atef Nazmi ügyvéd szerint sok kopt férfi örökös kihasználja a lehetőséget, hogy a bíróságok az ő javukra döntenek. Viszont az esetek többségében a keresztény örökösök nem veszik figyelembe a bírói döntést, hanem egymás között osztják el a megörökölt vagyont. Ezért is lenne fontos minél hamarabb elismerni a keresztény nők egyenértékű öröklési jogát.

Elizabeth Mounir, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint a keresztény öröklési szabályok elfogadásával sokan fognak szembemenni. Az iszlamista ideológiát képviselő vallási vezetőknek nagy befolyása és erős társadalmi bázisa még hosszú ideig visszatartja a keresztény nők egyenjogúságának elismerését Egyiptomban.

Mounir szerint a nőket háttérbe szorító iszlám társadalom attól tart, ha a keresztény nők elérik céljaikat, akkor a muszlim asszonyok is hasonló jogokat fognak követelni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre