Elnököt választ az MTA

Hétfőn online folytatódik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193. közgyűlése, amelyen új elnököt is választanak - tudatta az MTA Kommunikációs Főosztálya vasárnap az MTI-vel.

A közgyűlés szerdán a testület titkárságának webszervereit ért terheléses támadás miatt félbeszakadt. A hétfői közgyűlés a korábban elmaradt napirendi pontokkal folytatódik, majd a közgyűlés tagjai megvitatják a jelöltekre tett javaslatokat.

Az elnöki posztért ketten indulnak: Freund Tamás neurobiológus és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész.
A technikai kockázatok elkerülése érdekében a szavazás az ülés lezárása után az Akadémia e-választási rendszerében zajlik többek között az Akadémia elnökéről, főtitkáráról, főtitkárhelyetteséről és alelnökeiről. A 24 órás szavazás eredményét kedden délután hirdetik ki.

Résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 191. közgyűlésén a testület fővárosi székházában 2019. május 6-án.
MTI/Illyés Tibor

Kedden újabb 24 órás szavazás kezdődik a választott elnökségi tagokról, a Könyv- és Folyóirat Bizottság elnökéről és a közgyűlés által választandó bizottságok tagjairól. Az akadémiai szavazások eredményét várhatóan szerdán délután hirdetik ki, azután az új elnök és Lovász László leköszönő elnök beszéde, illetve az új vezetők online sajtótájékoztatója következik.

Korábban az Akadémia azt közölte: Lovász László a járványhelyzetre tekintettel távjelenlét formájában az internetes vita lehetőségét biztosítva hívta össze az Akadémia 193., rendes közgyűlését július 1-én szerdára. A terheléses támadást kivizsgálják.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre