Meghalt a Bethlenek utolsó marosvásárhelyi leszármazottja

A főúri Bethlen család utolsó Marosvásárhelyen élő sarja, Bethlen Anikó néni már fiatal korában kerekesszékbe kényszerült. Ennek ellenére élete során szebbnél szebb magyar értékeket gyűjtött és őrzött meg. Nem titkolt célja volt, hogy gyűjteménye múzeumi kinccsé váljon. 2020. július 2-án adta vissza lelkét a Teremtőnek.

A Bethlenek utolsó marosvásárhelyi leszármazottja egész élete során őrizte családja történetét visszaemlékezései által. A család főúri életének az 1944-es menekülés vetett véget, amikor a Mezőmadarason található kerezsdi birtokot a helyiek támadásai miatt el kellett hagyniuk. Életét a népi értékek gyűjtésének szentelte, emellett a nyelvoktatás biztosította számára a megélhetést.

Könyvkötő műhelyt is alapított, melyben többek közt azt az immáron családi ereklyének mondható könyvet is bekötötték: Bethlen Farkas művét az 1600-as évek végéről, amely a magyarok addigi történelmét foglalja össze. Gróf Bethlen Anikóról a Mentor Könyvek Kiadó Emberek-Életek sorozatában könyv is megjelent.

Amíg a családnak volt pénze, igyekeztek a második világháború utáni fosztogatásokban tönkretett kerezsdi családi kastélyt valamelyest helyrehozni. Végül felvették a kapcsolatot Böjte Csabával, és 2014-től a Szent Ferenc Alapítvány gondozásába került az épületegyüttes.

Anikó nénit – aki igen tisztán átlátta a mai magyarság sorsát és a világ alakulását – gyászolja az egész erdélyi magyar közösség.

Kiemelt képünkön gróf Bethlen Anikó. Fotó: azopan.ro/Török Gáspár

Iratkozzon fel hírlevelünkre