Minden élet számít – de nem Brüsszelben

Lenéző hangnemben beszélt a magyar kisebbségről, kijelentése miatt pénzbüntetést is kapott, most mégis Nagy Károly-díjjal jutalmazzák Klaus Iohannis román elnököt – adta hírül a V4NA hírügynökség. Mint írják, a díjat adományozó bizottság elnöke szerint nincs semmi probléma a politikus kijelentéseivel, valódi européernek tartják.

A romániai magyarságot képviselő Székely Nemzeti Tanács még májusban küldött levelet a Nemzetközi Nagy Károly-díjat adományozó aacheni bizottság elnökének, Jürgen Lindennek, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy Románia elnöke nem méltó a kitüntetésre. Iohannis ugyanis az erdélyi magyarokat célzó, megalapozatlan kijelentésével, gyűlöletkeltésre alkalmas hazugságával egy egész nemzeti közösséget bélyegzett meg.

Az incidens – idézi fel a V4NA – április 29-én történt, amikor Iohannis videóüzenetében politikai ellenfelét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) azzal vádolta meg, hogy míg a román kormány a koronavírus-járvánnyal küzd, addig ők a „parlament titkos szobáiban azon dolgoznak, hogy Erdélyt átadják a magyaroknak”.

Az elnök szerint a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közti titkos megállapodás eredménye volt az, hogy a parlament alsóházában hallgatólagosan elfogadták Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét.

Iohannis ráadásul beszédében lejárató hangnemben és stílusban használta a magyar nyelvet.

Klaus Iohannis román államfő. Fotó: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

A Nemzetközi Nagy Károly-díjat (avagy Charlemagne-díjat) olyan személyeknek ítélik oda, akik sokat tettek Európa egyesítéséért. Az elismerést eddig olyan híres emberek kapták meg, mint például Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schumann vagy Václav Havel.

Az SZNT elnöke szerint Iohannis a gyűlöletkeltő kijelentései miatt nem méltó arra, hogy csatlakozzon ezekhez a személyekhez.

Az aacheni bizottság a jelek szerint azonban úgy véli, semmilyen probléma nincsen a román elnök kijelentésével. Jürgen Linden, a díjat adományozó testület vezetője levelében azt írta, hogy bár Iohannis szokatlanul éles hangnemet használt a megszólalásában, abban mégsem véli felfedezni a magyar kisebbség elleni támadást, vagy becsmérlést.

Az eset a V4NA szerint azért is érdekes, mert a román Országos Diszkriminációellenes Tanács május végén 5000 lejes büntetést szabott ki az államfőre gyűlöletbeszédért – ők tehát elítélték a szavaiért.

Izsák Balázs felhívja rá a figyelmet, hogy még a bukaresti hatóság számára sem annyira európai Klaus Iohannis megnyilvánulása, mint ahogyan azt Jürgen Linden állítja.

Linden egyébként már korábban is arról beszélt egy interjúban az Aachener Zeitungnak, hogy teljes mértékben meg van győződve róla: Románia államfője egy elkötelezett európai. Mindez már Iohannis magyarok ellen irányuló megszólalása után volt.

Az SZNT elnöke, Izsák Balázs azt is kijelentette, hogy a kelet-közép-európai közösségekben a rendszerváltás előtt a Nyugat-Európáról kialakított kép egy illúzió volt, így ma a valósággal kell szembenézni. Hozzátette csütörtök reggel a Kossuth Rádióban, hogy

az uniós alapértékek súlypontja már áthelyeződött Nyugat-Európából Kelet-Európába.

Izsák Balázs egyben pártja csalódottságát is kifejezte, amiért tiltakozásuk ellenére is odaadják a díjat Iohannisnak.

Forrás: V4NA

Iratkozzon fel hírlevelünkre