Idén is megrendezik az Ezer Székely Leány Napját

Bár korlátozott létszámban és a hagyományőrző együttesek fellépéseit nélkülözve, de idén is megrendezi az Ezer Székely Leány Napját Csíkszereda önkormányzata és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – adta hírül a Maszol.ro.

A portál szerint a szombati eseményre a települések kis létszámú képviselőit várják, a jövő évi házigazda pedig Pálfalva marad. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt kétséges volt az esemény megszervezése. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere úgy fogalmazott: különleges helyzetben különleges rendezvényre készülnek,

a megfelelő távolságok betartásával, maszkviseléssel, a higiéniai szabályok betartásával biztosan sikeres eseményt szerveznek.

Idén nem lesz lovas-, illetve szekeres felvonulás és néptáncelőadás, de a hagyományos szentmisét megtartják szabadtéren a Kis- és Nagy Somlyó hegyek közötti nyeregben. Az eseményen a törvényi rendelkezések értelmében legfeljebb 500 főt fogadhatnak. Ha ennél többen érkeznek a helyszínre, a Hármas-halom oltár előterébe, megkérik majd a résztvevőket, hogy szóródjanak szét a hegynyeregben, amely elég tágas akár több ezer ember szellős elhelyezkedésére is.

A szentmise 11 órakor kezdődik, és a teljes rendezvénnyel együtt követhető lesz élőben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalán.

A szervezők azt kérik, hogy lehetőleg mindenki gyalog közelítse meg a helyszínt, és „tetőtől-talpig” székely népviseletben vegyen részt az eseményen.

Az előző évi rendezvényen Csíkpálfalva küldöttsége bizonyult a település lélekszámához viszonyítva a legnépesebbnek, így ők lesznek az idei esemény házigazdái. A rendezők döntésének értelmében jövőre szintén Csíkpálfalva látja majd el a házigazda feladatait. Hagyományosan a házigazda település plébánosa tartja a szentmisét: így ebben az évben Csíki Szabolcs csíkdelnei/pálfalvi lelkész celebrál, aki egyben Székelyföld ifjúsági plébánosa is.

Az esemény előestéjén 17 órától tartják a csíkpálfalvi Kárpátok őre emlékműnél a hagyományos megemlékezésüket a pozsonyi csata évfordulóján. A megemlékezést Pálfalva közösségi oldalán élőben követhetik az érdeklődők. Tóth Bálint, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szervező munkatársa kiemelte: az Ezer Székely Leány Napját megelőző napon tartják a székely népviselet napját, amely során azt kérik, hogy minél többen vegyék fel népviseletüket, és ezáltal is álljanak ki a hagyományos székelyföldi értékek mellett – adta hírül a Maszol.ro.

(Forrás: Maszol.ro, Fotó: Ezer Székely Leány Napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. MTI/Veres Nándor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre