A közösségépítés jegyében adták át a családok számára épült apartmanházat

Felavatták szerdán Siófokon a Familiare Társadalomszervező Központ családi üdülőközpontját, a Szent Bernadett Családi Apartmanházat. A kormány támogatásának köszönhetően tizenegy apartmanból és több közösségi térből álló épületegyüttes jött létre, amely elsősorban a nagyobb családok számára biztosít kikapcsolódási, üdülési lehetőséget.

A Szent Bernadett Családi Apartmanház létrehozását 615 millió forinttal támogatta a kormány. Az átadáson Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőbeszédében elmondta, a családok védőszentjéről elnevezett apartmanház egyik missziója, hogy családi közösségeket lásson vendégül, ami azért fontos, mert azok a családok, aki együtt töltik egyházi életüket, a szabadidejüket is jó eséllyel szívesen töltik együtt, erősítve egymásban a család iránti elkötelezettséget – erre pedig remek helyszín a most épült apartmanház. – A hétköznapi életben is egyre gyakrabban tapasztalhatjuk azt, hogy

azok vállalnak sok gyermeket, akiknek a környezetükben is sok gyermek él.

Az ilyen családoknak ugyanolyan dilemmáik, nehézségeik vannak – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár az ünnepélyes átadón. Fotó: Vasárnap.hu, Mizsei Bernadett.

Rétvári Bence kitért a kormány családpolitikai intézkedéseire is, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy élénküljön hazánkban a gyermekvállalási kedv. A statisztikai adatokból is egyértelműen kiderül: egyre több gyermek születik Magyarországon. Rétvári Bence köszönetet mondott a ciszterci rendnek, illetve mindazoknak, akik közreműködtek a ház létrejöttében, és Soltész Miklósnak, aki a kezdetektől az ügy mellé állt.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megerősítette: az egyháznak mindig fontos volt a család, és a kormány támogatási rendszere is a családok tiszteletéből fakad. Ismertette, az elmúlt tíz év polgári kormányzásának eredménye, hogy a teljes termékenységi arányszám a 2010-es 1,25-ről 1,49-re emelkedett.

A házasságkötések száma 2010 óta 80 százalékkal nőtt, a válások száma 27, az abortuszok száma 36 százalékkal csökkent.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Fotó: Vasárnap.hu, Mizsei Bernadett.

Megjegyezte: Szent Bernadett életével azt üzente számunkra:

Isten és a Szűz Anya szeretete mindenek felett áll.

Szent II. János Pál pápát idézve azt mondta: „egy valóban szuverén és lelkileg erős nemzet mindig erős, hivatásuk és történelmi küldetésük tudatában élő családokból áll”. – Ha a családokat erősítjük és támogatjuk, abból erős nemzet fakad, és ezzel válaszolunk azoknak a károgóknak, akik 100 évvel ezelőtt minket el akartak temetni.

Száz év múlva mi még biztosan leszünk, hogy ők mik lesznek, muszlimok-e vagy valami anarchista csőcselék, azt egyelőre nem tudjuk

– tette hozzá.

Witzmann Mihály, Siófok fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: egy nemes célokat szolgáló komplexum jött létre. – Az ilyen és ehhez hasonló létesítmények nagyban hozzájárulnak a térség sikeres működéséhez, turisztikai fejlődéséhez is. A minket most körülvevő 21. századi világ individualista, és a szingli életre hangol. Ez vált divattá.

2010-ben egy jó értelemben vett törés jött el, nem csak gazdasági szempontból: társadalmi, morális és kulturális szempontból is a megújulás útjára léptünk.

Ennek a hatása kézzel fogható a közösségek és a közösségi terek épülésében – mutatott rá.

Witzmann Mihály, Siófok fideszes országgyűlési képviselője. Fotó: Vasárnap.hu, Mizsei Bernadett.

Az épületegyüttest Bérczi László Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja áldotta meg, és a ciszterci rend 2011-ben létrehozott szervezete, a Familiare Társadalomszervező Központ üzemelteti. A szervezet karitatív küldetése, hogy a magyar és európai társadalmakban a család összetartó erejének jelentőségét, a katolikus és keresztény tudatú és értékrendű család jelentőségét társadalomszervező tevékenysége keretében megismertesse a társadalom tagjaival. Emellett szeretnék ösztönözni a gyermekvállalást, és a családosok számára több színtéren közösséget teremteni.

 

Tekintse meg a helyszínen készített képgalériánkat:

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Fotók: Vasárnap.hu, Mizsei Bernadett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre