Év végén vagy jövő év elején születhet ítélet a Sargentini-jelentés megsemmisítése ügyében

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a szavazáskor sérül a képviselői szabadság és ezzel a demokrácia is.

Az Európai Unió Bírósága hétfőn tárgyalja Magyarország megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben; a precedens értékű ügyben az év végén vagy a jövő év elején születhet ítélet – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A tárcavezető elmondta, a kormány szerint jogsértő szavazatszámlálással fogadta el az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentést, mert a tartózkodó szavazatokat nem számították bele a 7-es cikket elindító, kétharmados határozat elfogadásába. – Az EP viszont úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy a tartózkodó szavazatokat félre kell tenni, és csak az igeneket és a nemeket kell egymással szembe állítani – fűzte hozzá. Hangsúlyozta,

a szabályok értelmében a leadott szavazatokból kell az igenek kétharmados arányát elérni, viszont a tartózkodás is egy szavazatnak számít, tehát azokat is bele kell számolni a végső eredménybe.

A magyar kormánynak az az érve, hogy enélkül sérül a képviselői szabadság és ezzel a demokrácia is, hiszen az egy tudatos döntés eredménye, hogy valaki igen, nem vagy a tartózkodás gombot nyomja-e le.

– Én úgy gondolom, hogy azokban az időkben, amikor a (…) jogállamisági vizsgálatok csúcsra vannak járatva az Európai Unióban, akkor nemcsak a tagállamok felé kell elvárás legyen a jogállamiság elvének tiszteletben tartása, hanem az európai intézmények felé is – fogalmazott.
A műsorban kitért arra is, a kormány az áldozatsegítő központok hálózatának fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé kívánja tenni ezeket a szolgáltatásokat. – A segítség, amit a központokba betérők kaphatnak, lehet anyagi, jogi és lelki, de az úgynevezett védett házakba is elhelyezhetik őket – tette hozzá.

– A legfontosabb, hogy az információ eljusson az emberekhez, hogy nincsenek egyedül, hogy van segítség, és ez a segítség abszolút személyre szabott

– emelte ki Varga Judit. Hozzáfűzte, hétfőn elindult a vansegitseg.hu címen elérhető weboldal, amelyen bárki tájékozódhat a lehetőségekről.

MTI

(Kiemelt képünk forrása a Flickr.com)