Pásztor Bálint: Az egyedüli magyar opció a Vajdasági Magyar Szövetség

„Amit a zászlónkra tűztünk, az nemcsak a magyarok, hanem a szerbek és a horvátok számára is elfogadható. Ezért arra számítok, hogy köztük is lesznek olyanok, akik a Vajdasági Magyar Szövetség listájára szavaznak, ez pedig akár elegendő is lehet a győzelemhez” - mondta a Vasárnapnak adott interjújában dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szabadkai polgármesterjelöltje.

– A vajdasági magyarok számára sorsdöntő választásokat tartanak most vasárnap Szerbiában. Az elmúlt hetek kampányát segítette-e az, hogy a koronavírus-járvány miatt kitolódott a választás időpontja?

– Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy a vajdasági emberek mely politikai pártokra, emberekre számíthatnak a bajban. Ez nemcsak Szabadkán volt így, hanem az egész Vajdaság területén. Az önkéntes hálózatunknak köszönhetően több mint huszonhétezer alkalommal nyújtottunk segítséget az időseknek, akik a kijárási tilalom miatt nem léphettek az utcára, mi pedig a bevásárlásban, gyógyszer kiváltásban és más ügyintézésekben segíthettük őket. A Vajdasági Magyar Szövetség volt az egyetlen párt, amely valóban fontosnak tartotta, hogy az emberek mindennapi gondjainak megoldásában segítsen. Említhetném az ingázókat, akik a határ túloldalán dolgoztak, vagy éppen a Magyarországon érettségizők fiatalokat, akik a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával tudtak az anyaországba átmenni vizsgázni. Továbbá segítséget tudtunk nyújtani abban is, hogy a Magyarországon történő gyógykezelések is elvégezhetőek legyenek a lezárt határok ellenére is. Ezek fontos és igen jelentős segítségek voltak a vajdasági magyarok számára.

A koronavírus-járvány tehát abban jelent változást, hogy az elmúlt hónapok még jobban összekovácsolták közösségeinket, így megnövekedett reményekkel várjuk a június 21-ei választásokat.

Dr. Pásztor Bálint felszólalása (Fotó: Ótos András)

– Szerbiában most kerül sor a negyedik olyan összevont választásra, melynek során az országgyűlési, a tartományi és az önkormányzati voksolás egy napon történik. Hátrány ez vagy előny a vajdasági magyarok szempontjából?

– Semmiképpen sem jelent hátrányt. Úgy vélem, a vajdasági magyarok mind a három választáson ugyanúgy fognak szavazni, mert a Vajdasági Magyarok Szövetség az egyedüli magyar opció. Biztos vagyok benne, hogy a magyarok mindhárom szavazócédulájukkal a VMSZ-t fogják támogatni. A magyar közösség érdeke úgy érvényesíthető, hogy ha önkormányzati, tartományi és országgyűlési szinten is ott vannak a képviselőink a döntéshozatal folyamataiban.

El fognak menni szavazni a vajdasági magyarok?

– A kampányban tapasztalt hangulat alapján azt kell mondanom, hogy nagyon bizakodóak az emberek – és mi is. Sokan vannak a közösségi találkozóinkon, lakossági fórumainkon. Mindebből adódóan én jó eredményre számítok. Rövid, de annál intenzívebb kampányt folytattunk, még van pár napunk, ugyanis csütörtök éjféltől megkezdődik Szerbiában a kampánycsend. A fennmaradó időben arra fogjuk fordítani minden erőnket, hogy mindenkihez eljussunk és elmondjuk, hogy fontos részt venni a választáson – 

hogy az egyedüli magyar opciót a Vajdasági Magyar Szövetség alkotja, ezért érdemes a jelöltjeit támogatni.

dr. Pásztor Bálint Szabadka magyar polgármester jelölje (Fotó: Radanovac HK Dinovizija)

Évtizedekig kérdezték a vajdasági magyarok: miért nem fognak össze a magyar pártok? Most ez megtörtént, a három magyar párt összefogott: a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Demokrata Párt és a Magyar Egység Pártja. Más magyar induló nem lesz megtalálható a szavazólapokon; akinek fontos a magyar érdekérvényesítés, annak a VMSZ listáira kell szavaznia.

– Szabadkán sokan – mégpedig nemcsak magyarok, hanem horvátok és szerbek is – elégedetlenek a jelenlegi polgármesterrel, Bogdan Labannal. Mik a legnagyobb problémák a városban?

– Magyar szempontból az, hogy nem a mi prioritásaink érvényesülnek a városirányítási stratégia megvalósításában. Ennek az az oka, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a 67 tagú közgyűlésből 2016-ban mindösszesen 11 mandátumot tudott megszerezni. Akkor megpróbáltak megosztani minket, melynek következtében jelentősen alulteljesített a magyar érdekképviselet. Annak ellenére, hogy a kormánykoalíció részét képeztük – Szabadkán is –, nem tudtunk a folyamatok irányítására olyan mértékben hatni, mint az elvárható lett volna.

Mi továbbra is egy közép-európai – és nem balkáni – városként képzeljük el Szabadka jövőjét, akként, ahogy az az elmúlt évszázadokban is volt.

A csodálatos szecessziós városmagot szeretnénk megőrizni, de a távolabb eső településrészeket is fejlesztenénk, mert azokon a helyeken nem igazán mondható, hogy 21. századi emberhez méltó életet élhetnek a lakók. Ezek azok a problémák, amelyeket a mostani polgármester hivatali ideje alatt nem voltak kellőképpen hangsúlyosak. Mi mindezeken szeretnénk változtatni.

– Lehet ma választást nyerni Szabadkán kizárólag a magyarok szavazataival?

– Csak a magyarokkal nehezen lehet választást nyerni, mert olyan a város etnikai összetétele, hogy hozzávetőlegesen 1/3-1/3-1/3 a magyarok, a szerbek és a horvátok, bunyevácok aránya. Éppen ezért az lenne a fontos, hogy a szabadkai magyarság egyként támogassa a VMSZ listáját. Úgy gondoljuk, hogy mindazt, amit a zászlónkra tűztünk, az a szerbek és a horvátok számára is elfogadható, ezért arra számítok, hogy közöttük is lesznek olyanok, akik a Vajdasági Magyar Szövetség listájára fognak szavazni – ez pedig akár elegendő is lehet a győzelemhez.

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: dr. Pásztor Bálint belgrádi felszólalása (Fotó: Ótos András)

Magyar szabadkai polgármesterért imádkozom

Lesz-e magyar polgármestere Szabadkának?

Iratkozzon fel hírlevelünkre