Lesz-e magyar polgármestere Szabadkának?

A vajdasági magyarság sorsdöntő választás elé érkezett. Meg tudja-e őrizni térségben betöltött szerepét, vagy esetleg egy alacsony részvétel mellett javíthat az eddigi politikai képviseletén? A vasárnapi választás nagy kérdése, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjének, dr. Pásztor Bálintnak sikerül-e Szabadka polgármesteri címét megszereznie.

Június 21-én, vasárnap választásokat tartanak Szerbiában. Az országgyűlési választások mellett a tartományi és az önkormányzati mandátumok sorsáról is ekkor döntenek. A voksolást eredetileg április 26-án tartották volna meg, azonban a koronavírus-járvány miatt végül nyár elejére halasztották.

Az ellenzéki pártok a választások őszi megtartását követelik, Aleksandar Vucic szerb elnök azonban hangsúlyozta, hogy nincs olyan helyzet, amely a további halasztást indokolná. Az urnákhoz járulóknak azonban elővigyázatosságból kesztyűben és maszkban kell majd megjelenniük a voksolások helyszínén.

2012 óta a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt koalíciója látja el a kormányzás feladatait. Szerbia az elmúlt években viszonylag jelentős gazdasági növekedést tudott elérni.

Szerbia története során 12. alkalommal tart parlamenti választást. Idén negyedik alkalommal történik meg, hogy az országgyűlési választással együtt a tartományi és az önkormányzati választásokat is megtartják. A vajdasági tartományi parlamenti és helyi önkormányzati választásokra is hétvégén kerül sor, mely kiemelt jelentőségű a hozzávetőleges1en negyedmilliós magyar kisebbség számára is.

Szabadka főtere (Forrás: Flickr.com)

A Vajdasági Magyar Szövetségnek jelenleg hat képviselője van a 120 fős tartományi parlamentben. A VMSZ bizakodó a választással kapcsolatosan, mivel a három magyar párt egyesülten vesz részt (MEP – Magyar Egység Pártja, VMDP – Vajdasági Magyar Demokrata Párt) a választásokon, ez pedig megerősítheti a bizonytalan szavazókat a voksolási szándékukban.

A VMSZ az önkormányzati választáson legalább öt polgármesteri helyet kívánna szerezni. Az előző önkormányzati választás során csupán három magyar polgármester kapott mandátumot: Magyarkanizsán, Zentánilletve Topolyán, ahol minden bizonnyal idén is borítékolható a VMSZ győzelme.

Kishegyes és Szabadka polgármesteri címéért azonban nagy harc várható.

Szabadka magyar polgármesteri címének megszerzésére jó esélye van a VMSZ jelöltjének, dr. Pásztor Bálintnak. A magyar szervezet az elmúlt hetekben jelentős erőket mozgatott meg a kampányban, hogy a szabadkai választókat meggyőzze a polgármesterjelöltje alkalmasságáról.

Pásztor Bálint jó eséllyel, kiegyenlített erőviszonyok mellett várhatja a vasárnapi választást. Az várhatóan alacsony részvételi arány akár segíthet is a magyar politikai célok elérésében. Feltéve, ha a vajdasági magyarok elmennek szavazni – ha pedig ez megtörténik, akkor ismét magyar polgármestere lehet Szabadkának.

 

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: Flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre