Nagyobb szabadságot az apáknak!

2020. június 21-én ünnepeljük az apák napját. Hazánkban még nem vált szokássá az alkalom illő megünneplése, jóllehet az édesapák is megérdemlik a törődést, és hogy mindennapi küzdelmeikre ráirányítsuk a figyelmet. Az Apa Akadémia csapata épp ezért három, az apákat közvetlenül érintő problémát kiemelő felhívást tett közzé, melynek elmélyült átgondolása – véleményük szerint – jelentősen hozzájárulhat a modern apaság létrejöttéhez. A családfők helyzetének megerősítésével pedig a családok is csak nyerhetnek.

A 2017-ben létrejött Apa Akadémia célja, hogy társadalmi vitát kezdeményezzen a modern apaság legfontosabb kérdéseiről – segítséget nyújtva a családfőknek, hogy valóban „elég jó apaként” vehessenek részt gyermekeik nevelésében, illetve a családi élet alakításában. A Léder László pszichológus által indított kezdeményezés olyan modern apakultúra kialakítását szeretné elérni, amelyben az apák a jelenleginél sokkal aktívabb szerepet töltenek be a családi élet összes területén, ezzel is támogatva a harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb szülői feladatvállalást.

Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a 2020. június 21-i apák napja alkalmából három pontban rögzítik azokat a problémákat, amelyek figyelmes átgondolása ténylegesen hozzájárulhat a modern apaság létrejöttéhez.

Nagyobb szabadságot a kisgyermekes apáknak!

Az akadémia szerint a modern apaság egyik legnagyobb akadálya a kisgyermekes apák nem megfelelő munka-magánélet egyensúlya. „Úgy gondoljuk, hogy az apai szülői szabadság biztosítása óriási segítséget jelent a kisgyermekes édesanyák, édesapák és családjaik részére.

Ennek megfelelően szorgalmazzuk az apai szülői szabadság időtartamának egy hónapra történő fokozatos növelését és a munkaadók érdekeltté tételét abban, hogy az édesapák gyermekük születésének idején több időt tölthessenek családjukkal.”

Véleményük szerint ezt nemcsak a jelenlegi öt nap apai szülési szabadság meghosszabbítása, hanem a rugalmas munkavégzés, távmunka, otthoni munkavégzés bevezetésének támogatása is segítené.

Legyen minden szülészeti osztály apabarát!

Az elmúlt években hazánkban is számos szülészeten elfogadottá és támogatottá vált, hogy az apák jelen lehessenek gyermekük megszületésénél. Megfelelő felkészítés esetén az apás szülés életre szóló élményt jelent a szülőknek, illetve segíti az újszülött egészséges fejlődését is. Ugyanakkor ez a gyakorlat jelenleg még nem terjed ki minden hazai szülészetre. „Számos olyan esetről tudunk, ahol apák csak nagy nehézségek árán jutnak be a szülőszobára, illetve sok esetben azt élik meg, hogy a szakszemélyzet zavaró tényezőként tekint rájuk. Úgy gondoljuk, hogy az apabarát szülészeti kultúra megerősítése nagy segítséget jelenthet a gyermeküket váró fiatal párok számára.

Ennek érdekében kezdeményezzük és támogatjuk, olyan országos szintű programok kidolgozását, amelyek elősegítik a szülészetek apabarát szemléletének kialakítását, továbbá az apák bevonását  a várandósság idején, és a születés körüli időszakban.”

Gondoljuk újra a hazai válási gyakorlatot!

Az Apa Akadémai közleményében kitér a jelenlegi válási gyakorlatra is, amely szerintük nem szolgálja a magyar családok megerősödését. Saját tapasztalataik és a tárgyban végzett kutatások egyaránt azt igazolják, hogy a válásokat követően nagyon sok édesapa elveszíti kapcsolatát gyermekeivel – figyelmeztetnek, hozzátéve, hogy a jogi viták és a gyermekelhelyezési perek elhúzódása sok fiatal férfi és nő újrakezdését, ismételt családalapítását akadályozza meg.

„A nemzetközi tapasztalatok és kapcsolódó kutatások alapján azt javasoljuk, hogy hazánkban is a váltott gondoskodás rendszere váljon általánossá, amely mindkét szülő számára biztosítja, hogy a gyermek ugyanolyan minőségű kapcsolatban maradhasson az édesanyjával és az édesapjával.

Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi válási rendszer átalakítása sok tízezer édesapa számára adna biztosítékot arra, hogy válás után is gyermekei édesapja maradhat, és ezzel sok ezer magyar gyermek és család élete válna könnyebbé.”

 

Ha fontosnak tartod a családot, a szülői szerepekhez kapcsolódó értékeket, és szeretnél további cikkeink között böngészni, akkor kövesd be a Családhálót a Facebook-on!

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay)

 

Aktívabb apákat a családokba! – interjú Léder Lászlóval

Iratkozzon fel hírlevelünkre