Amerikai tüntetések – Seattle belvárosát fegyveresek kerítették hatalmukba

A hetek óta tartó tüntetések után fegyveresek emeltek barikádokat a rendőrség épülete köré, és arra kényszerítették a rendőrséget, hogy kiürítsék a rendőrőrsöt és elhagyják az épületet. Csupán néhány rendőrtiszt maradt bent.

„Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)” írták ki a tüntetők az általuk körülvett területre. A rendőrség épületére azt írták: „A nép tulajdona”. Több helyen táblákat tettek ki „Zsarumentes övezet” és „innen már nem az USA területe” feliratokkal.

A helyszínen megjelentek a városi tanács afroamerikai tanácsadói testületének (AACAC) képviselői, akik megpróbáltak nyugalomra inteni, de amikor azt mondták az erőszakos tüntetőknek, hogy kisajátították maguknak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom célkitűzéseit, akkor kifütyülték őket.

„A fekete életek számítanak, de vannak fekete életek a rendőrök között is” – nyilatkozta a helyi rádiónak, a KOMO News-nak a tanácsadó testület egyik tagja. Victoria Beach, az AACAC elnöke Jenny Durkam demokrata párti polgármestert okolta a kialakult helyzetért, mondván, hogy „megnyitotta az utcákat a zűrzavar előtt”.

A polgármester szerint a békés tüntetés az amerikai alkotmányban garantált jog. Sajtóértekezletén Durkam úgy fogalmazott: „annak követelése, hogy jobbá tegyük a társadalmat és igazi egyenlőséget biztosítsunk a színesbőrű közösségeknek, nem terrorizmus, hanem hazafiasság”. Carmen Best rendőrfőnöknő azt nyilatkozta pénteken, hogy a „Capitol Hill Autonóm Övezet” veszélyes, és leszögezte, hogy ilyen helyzetben a rendőrség még a környéken sem tud megfelelően válaszolni a sürgős hívásokra.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta, hogy anarchisták kerítették hatalmukba a várost. Az elnök még csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában minősítette belföldi terroristáknak az erőszakos, fegyveres tüntetőket és kilátásba helyezte, hogy amennyiben a város vezetőinek nem sikerül helyreállítaniuk a rendet, a szövetségi kormányzat fog lépni az ügyben.

Durkam polgármester sajtóértekezleten utasította vissza a kormányzat esetleges beavatkozását, alkotmányellenesnek és törvényellenesnek nevezve azt. Carmen Best rendőrfőnök ugyanakkor az ABC televízió pénteki műsorában többszöri kérdésre sem volt hajlandó elítélni Donald Trump szavait. „Támogatom az alkotmány első kiegészítését (a szólás-, és gyülekezési szabadságról), de ami most történik, nem erről szól” – fogalmazott a rendőrfőnök az ABC-nek adott interjújában.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön tiltakozók a George Floyd halálát okozó rendőri túlkapás miatt és a rasszizmus ellen tartott tüntetésen New Yorkban 2020. június 7-én. MTI/EPA/Jason Szenes

Iratkozzon fel hírlevelünkre