A koronavírus sem tudta megállítani a házasságok számának emelkedését

Nagyon biztató adatokat közölt csütörtökön a KSH. 2020 első harmadában ugyanis a koronavírus-járvány ellenére is kevesebben haltak meg hazánkban, mint az előző esztendő ugyanezen időszakában. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ennek részben az lehet az oka, hogy a járvány miatti bezárkózás megakadályozta a minden évben sok halálos áldozatot követelő influenza terjedését. De nem csak ez a jó hír, hiszen a pandémia ellenére nőtt a házasságkötések és a gyermekszületések száma is!

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első négy hónapjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Ez annyit jelent, hogy idén 5,5 százalékkal több gyermek született és 6,4 százalékkal kevesebben haltak meg január és április között, mint a múlt év azonos időszakában.

Több gyermek született

Idén év elején 29 280 gyermek született, ami jócskán, 1522-vel több, mint tavaly ilyenkor (a szökőnaphatástól megtisztított születésszám ennél kisebb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest). Hónapra lebontva ez azt jelenti, hogy január-februárban 8,8, március-áprilisban pedig 2,1 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 év elejéhez képest.

A járvány ellenére összességében kevesebben haltak meg

2020. január-áprilisban 45 015-en haltak meg, vagyis 3055-tel kevesebben, mint az előző év ugyanezen időszakában. A KSH szerint ennek a jelentős csökkenésnek az lehet a hátterében, hogy a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőzött az influenzajárvány. Hónapra lebontva az adatok: Januárban 15, februárban 9,8 százalékkal kevesebben, míg március-áprilisban a koronavírus járvány ellenére 1,4 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Csökkent a természetes fogyás

A halálozások számának számottevő csökkenése, valamint a születésszám emelkedése miatt

a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Nem hőköltek vissza a házasulandók sem

A KSH adatai szerint a házasságkötések száma nőtt a vizsgált időszakban. Összesen 16 190 pár házasodott össze év elején, másfélszer annyian, mint tavaly ilyenkor.

Januárban 97, februárban 140, de még márciusban is 77, áprilisban pedig 8,8 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. (A kisebb mértékű áprilisi növekedés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak.)

Biztató számok

Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 13,9 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi pedig 1 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért

a természetes fogyás 1,5 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5 ezrelékes értéke 2 ezrelékponttal magasabb az egy évvel korábbinál – összegezte az adatokat a KSH.

MTI

(Kiemelt képünkön: Szabó László és menyasszonya, Farkas Katalin Erzsébet a Gróf Károlyi Ferenc házasságkötő terem névadó ünnepsége keretében tartott esküvőjükön Nyíregyházán 2018. február 10-én; MTI Fotó: Balázs Attila)

Iratkozzon fel hírlevelünkre