Egyszerűbb és gyorsabb lesz az örökbefogadás hatósági folyamata

A korábbi akár 500-600 napnyi örökbefogadási ügyintézés 9 hónapra rövidülhet.

Egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a gyermekek örökbefogadási eljárását és a szülők számára is plusz segítséget nyújthat az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló, az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn kedden.

Fülöp Attila helyi nevelőszülőknél tett családlátogatáson hangsúlyozta, ebben a kérdésben a „kristálytiszta és megkérdőjelezhetetlen” kiindulópont a gyermek érdeke, méghozzá azé a gyermeké, akinek nincs lehetősége a vér szerinti családjában felnőni.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a többek között az örökbefogadás eljárási szabályozását, a határidők egyszerűsítését, az örökbefogadó szülők jogosultságainak bővítését, valamint az örökbefogadói tanfolyamot is érintő törvényjavaslatot várhatóan még júniusban elfogadja a parlament. Kifejtette,

a javaslat alapvetően az örökbefogadás hatósági folyamatát rövidíti le, és az eljárás párhuzamosságait szünteti meg, így a korábbi akár öt-hatszáz napnyi örökbefogadási ügyintézés optimális esetben körülbelül kilenc hónapra módosulna.

Az örökbefogadó emellett igénybe vehet tíz nap úgynevezett munkavégzés alóli mentességet is, amelyet például az örökbefogadás kezdetekor a gyermek megismerésére, összebarátkozásukra használhat fel.

A törvényjavaslat ugyanakkor szigorítja a vér szerinti szülő kötelezettségeit, a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, akivel egyáltalán nem tartják a kapcsolatot a szülők. Fülöp Attila az örökbefogadói tanfolyam kérdéséről szólva azt mondta, az oktatás eddig minden örökbefogadó számára kötelező és önköltséges volt, a törvényjavaslat azonban mindenki számára ingyenessé és választhatóvá teszi az eddig 40 órás, átlagosan körülbelül 140 ezer forintba kerülő képzést.

– Nincs okunk azt feltételezni, hogy aki felelősen tud egy gyermek örökbefogadásáról dönteni, az ne tudná eldönteni, hogy az egyébként egy-két hétvége alatt elvégezhető tanfolyamra elmegy, vagy nem megy el – fogalmazott Fülöp Attila, megjegyezve, vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem feltétlenül szükséges.

MTI

(Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com.)

Iratkozzon fel hírlevelünkre