Kincs: több mint húszezer család igényelte a Köldökzsinór-program elemeit

Az anyasági támogatást és a fiatalok életkezdési támogatását, a babakötvényt a Köldökzsinór-program keretében igényelték - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Fűrész Tünde emlékeztetett: a program 2018 januárjában indult azzal a céllal, hogy két magyarországi családtámogatás a külhonban születő magyar gyermekek után is elérhető legyen ugyanazokkal a feltételekkel. A két támogatás együtt több mint százezer forintos segítséget jelent a családoknak – mondta.

Ismertette, hogy a támogatásokat 68 országból igényelték. A kérelmek kétharmada a Kárpát-medencéből érkezett, azon belül is 70 százalék Erdélyből, 15 százalék Vajdaságból, 9 százalék Kárpátaljáról, 6 százalék pedig Felvidékről. Európában Németországból érkezett a legtöbb igénylés – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a támogatások igénylésével elindul a gyermekek magyar állampolgárságának vagy magyar igazolványának kérelmezése is.

A program „azt mutatja, hogy valóban összetartozunk, valóban minden magyar kisgyermek kincset jelent a magyar államnak,” függetlenül attól, hogy a világ melyik táján születik – fogalmazott a Kincs elnöke.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Vasarnap.hu, Tóth Gábor