Semjén Zsolt: Történelmi kézfogás Magyarország és Szlovákia között

A Medve–Vámosszabadi határátkelőnél június 5-én reggel Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott. A szlovák miniszterelnök meghívásáról kérdezte a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert a Felvidék.ma.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az interjúban kifejtette: a szlovák kormányfő bátor és korrekt gesztust tett a magyarság felé azzal, hogy száz magyart meghívott a két nép történelmi sorsközösségének jegyében tartott, néhány nappal azelőtti összejövetelre a pozsonyi várba. A magyar állam részéről mi ezt nagyra értékeltük – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Igor Matovic a megbeszélésen olyanokat mondott hogy “a magyar történelem a mi közös történelmünk. A magyar királyok a mi közös királyaink voltak”, illetve elnézést kért a magyarokat ért igazságtalanságok miatt.

Hozzátette: Igor Matovic gesztusa azt is kifejezte, hogy

a V4-ek együttműködésében és szolidaritáséban, ami az EU-ban az érdekeink érvényesítésének feltétele, a legszorosabban együtt kell működnünk.

Úgy fogalmazott: „Igaz, a mi kezünk mindig is ki volt nyújtva, most azonban a szlovák kormányfő viszonozta ezt, és létrejött egy történelmi kézfogás Szlovákia és Magyarország között.”

Semjén szerint az említett gesztus lehet az első lépés ahhoz, hogy kényes kérdésekről is megkezdődhessenek a tárgyalások a két ország között. A kinyújtott kezet el kell fogadni – nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint az másodlagos dolog, hogy a szlovák sajtó negatív hangvétellel reagált a találkozó hírére. 

Kitért arra is, hogy a magyarság megmaradásának vannak feltételei, és vannak érzékeny pontok is, melyeket mindkét fél részéről tiszteletben kell tartani. Hozzátette: a két ország kapcsolatát erősítené, ha lenne egy erős magyar párt a pozsonyi parlamentben.

A teljes interjú itt olvasható.

Kiemelt képünkön Igor Matovic szlovák miniszterelnök  és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a vámosszabadi határátkelőhelyen. MTI/Máthé Zoltán

Semjén Zsolt: Mától megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre