A baloldal elvette, a jobboldal visszaadta a váci önkormányzati dolgozók fizetését

A Matkovich Ilona, Vác LMP-s polgármester által elrendelt bérelvonást a választókerület kereszténydemokrata országgyűlési képviselője közbeavatkozásának köszönhetően vizsgálja a munkaügyi hatóság.

Az LMP-s polgármester még április 20-án,  a koronavírus-járványra hivatkozva több önkormányzati alkalmazott bérét 100 százalékkal, azaz 0 forintra csökkentette.

 A baloldali városvezető – a Magyar Narancs korábbi szerzője, aki e minőségében több egyházellenes cikket is jegyzett – szerint azoktól a közalkalmazottaktól és munkavállalóktól kellett megvonni a fizetésüket, akik olyan intézményeknél dolgoztak, melyek tevékenysége a járvány ideje alatt szünetelt.  Mivel önhibájukon és akaratukon kívül tétlenségre lettek ítélve, így fizetés sem jár nekik – számolt be a városvezetés álláspontjáról  még áprilisban a VácOnline.

A jogszabály megengedi, hogy alapbért, távolléti díjat, legalább a minimálbérnek megfelelő összeget vagy a fizetés legalább egy töredékét megadja a polgármester, de Matkovich levelében külön felhívta a figyelmet, hogy egy fillért se kapjanak az érintett dolgozók. Így sok család igen nehéz anyagi helyzetbe került.

Matkovich Ilona más ügyekben viszont nem volt ennyire spórolós. A városházára és az irodák felújítására többmilliós összeget bocsájtott rendelkezésre. Az önkormányzati választás után létre hozott új politikusi pozíciók (például alpolgármesteri tisztség) és a megemelt politikusi járulékok érintetlenek maradtak.

Mindeközben a balliberális pártok hónapok óta fizetésemelést követeltek a közszférában.

A munkahelyüket féltő kisemmizett önkormányzati dolgozók nem mertek fellépni a polgármesterrel szemben. Érdekükben Rétvári Bence, a váci választókerület kereszténydemokrata országgyűlési képviselője fordult a munkaügyi hatósághoz. A Pest Megyei Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vizsgálata során megállapította, hogy a városvezetés jogsértő módon járt el, amikor megvonta az önkormányzati dolgozók teljes bérét, és

arra kötelezte a váci önkormányzatot, hogy legkésőbb július 3-áig visszamenőleg kifizesse a károsultak alapbérét.

Kiemelt képünk forrása a VácOnline.

Iratkozzon fel hírlevelünkre